Πρόγραμμα 360 εκατ. ευρώ για σύνδεση φωτοβολταϊκών από επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες

Πρόγραμμα 360 εκατ. ευρώ για σύνδεση φωτοβολταϊκών από επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες
Φωτοβολταϊκά Getty Images

Έως τις 15 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση κατά 60% της εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών με μπαταρία.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη όπου βρίσκεται σε επίσκεψη με τον πρωθυπουργό, νέο πρόγραμμα ύψους 360 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες και τη σύνδεση των έργων τους στην υψηλή τάση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι προωθείται διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες ώστε να συνδεθούν στην υψηλή τάση, μέσω κατασκευής Φ/Β συστημάτων με μπαταρία και ισχύ πάνω από 10 MW, ώστε να λυθεί το θέμα του κορεσμού των δικτύων.

«Επιδοτούμε το σύστημα αυτό μέσα από το πρόγραμμα 360 εκ. ευρώ , που θα ανακοινωθεί εντός του μήνα, ώστε να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που θα καταναλώνουν και να συμψηφίζουν με εικονικό συμψηφισμό . Αυτό θα ισχύει και για τη χαμηλή και μέση τάση, αλλά εκεί είναι πιο κορεσμένα τα δίκτυα. Για αυτό θα υπάρχει δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού και στην υψηλή τάση, ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ΜΜΕ επιχειρήσεις να συνδεθούν και εκεί τα επιμελητήρια θα παίξουν σημαντικό ρόλο , γιατί θα είναι οι φορείς που θα συνδέσουν τις επιχειρηματικές ομάδες», τόνισε σχετικά.

Πέραν του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι συνολικά υλοποιούνται ήδη στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας 54 έργα συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ με συμμετοχή της Πολιτείας πλην αυτών που υλοποιούν οι ιδιώτες στην ενέργεια.

“Μεγάλο έργο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου 167 εκατ. ευρώ που θα είναι 100% συμβατός με το υδρογόνο. Στις 23/2 θα γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου εργοταξίου. Επίσης, 80 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην τηλεθέρμανση διαθέτουμε 170 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση των συστημάτων.

Κατασκευάζουμε μονάδα συμπαραγωγής 80 εκατ. ευρώ για να χρησιμοποιείται το αέριο για τη θέρμανση του νερού. Παράλληλα, υπάρχει ο αγωγός που θα συνδέσει την Πτολεμαΐδα με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 για την τηλεθέρμανση. Αντίστοιχα, δίδονται 64 εκατ. ευρώ για σύνδεση ΟΤΑ και κατοικιών με τα δίκτυα διανομής αερίου και άλλα 38 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι ως τις 15 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση κατά 60% της εγκατάστασης οικιακών φ/β με μπαταρία. Επίσης, το ΥΠΑΝ θα ανακοινώσει σύντομα αντίστοιχο πρόγραμμα για τους επαγγελματίες, όπου θα η συμμετοχή θα γίνεται με μια απλή αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ. Έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 2 γιγαβάτ ηλεκτρικού χώρου σε όλη τη χώρα για το σκοπό αυτό, κατέληξε ο υπουργός.

Το μεσημέρι χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται πάνω σε 5 άξονες:

  • Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος
  • Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο
  • Έργα τηλεθέρμανσης
  • Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας και
  • Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης

Στην παρουσίαση, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Κυβέρνηση έλαβε την φιλόδοξη, αλλά αναγκαία απόφαση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας προς μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση. Έχουμε τη βούληση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τα εργαλεία για να το κάνουμε πράξη. Σκοπός μας είναι να δίνουμε λύσεις και, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, να στηρίζουμε τις προσπάθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, νομοθετούμε τη δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα