Προωθούνται μακροχρόνια συμβόλαια “πράσινης” ενέργειας για μείωση του κόστους της βιομηχανίας

Προωθούνται μακροχρόνια συμβόλαια “πράσινης” ενέργειας για μείωση του κόστους της βιομηχανίας
Ανεμογεννήτριες AP

Από την αρχή της χρονιάς έχουν λήξει οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες σταμάτησαν να έχουν ρεύμα σε λελογισμένες τιμές.

Τροπολογία που θα «ξεκλειδώνει» τα διμερή συμβόλαια των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων πρόκειται να φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εβδομάδα αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το κείμενο είναι έτοιμο και οι βασικές διατάξεις του κλείδωσαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με συμμετοχή του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, της βιομηχανίας αλλά και της ΔΕΗ. Πηγές αναφέρουν ότι όλες οι πλευρές είναι σύμφωνες για την επιδιωκόμενη νομοθετική παρέμβαση.

Η ηγεσία του υπουργείου ψάχνει να βρει νομοσχέδιο – εκτός αρμοδιότητάς του – για να καταθέσει την τροπολογία ώστε να ξεκολλήσουν και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για να συναφθούν οι διμερείς συμβάσεις.

Με δήλωσή του ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ανήγγειλε την κατάθεση της τροπολογίας: «Προχωράμε κανονικά τη νομοθετική ρύθμιση για την άρση των εμποδίων στη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs) ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους καταναλωτές. Η ρύθμιση θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με αυτήν την παρέμβαση εξασφαλίζεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος. Οι ποσότητες θα αφορούν στις φυσικές παραδόσεις, ενώ οι βιομηχανίες μπορούν να αναζητήσουν συμφωνίες με ηλεκτροπαραγωγούς για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».

Η τροπολογία θα προβλέπει την εξαίρεση από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με διμερείς συμβάσεις που θα συνάπτουν με μεγάλους καταναλωτές ενέργειας.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος, κυρίως για τη ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει σε συμφωνίες με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Συμβάσεις οκταετίας ή και δεκαετίας με ανταγωνιστικές τιμές.

Όπως έχει γίνει γνωστό η δημόσια εταιρεία βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Πάντως, η κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες, δεν έχει βγάλει από το τραπέζι και τη λύση της επιδότησης των τιμών ρεύματος των βιομηχανιών.

Πρόκειται για έκτακτο μέτρο διάρκειας ενός έτους αλλά η εφαρμογή του προϋποθέτει αφενός την εξεύρεση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου την ένταξη του στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Στην τροπολογία πάντως του ΥΠΕΝ αναμένεται να ενταχθούν και παρεμβάσεις για θέματα που το υπουργείο θέλει να «κλείσουν» άμεσα, καθώς τα δύο ενεργειακά σχέδια νόμου που έχουν τεθεί σε διαβούλευση (για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ και τον μετασχηματισμό της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) πρόκειται να «οδεύσουν» στο Κοινοβούλιο σε χρόνο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα βρίσκεται μία ανάσα από την προκήρυξη των εκλογών.

Ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται επίσης η επέκταση και μετά το τέλος του 2022 της δυνατότητας «μικρών» έργων ΑΠΕ να κατακυρώνουν τα διοικητικά καθοριζόμενες ταρίφες. Επομένως, αναμένεται η σχετική ρύθμιση να περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ανοίγοντας τον δρόμο να συνεχίσουν να κλειδώνουν «ταρίφες» εκτός διαγωνισμών φωτοβολταϊκά ισχύος έως 500 κιλοβάτ, τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ πριν από τις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα