Πρόστιμα από τη Ρυθμιστική Αρχή σε πέντε προμηθευτές ρεύματος για ανεξόφλητες οφειλές

Πρόστιμα από τη Ρυθμιστική Αρχή σε πέντε προμηθευτές ρεύματος για ανεξόφλητες οφειλές
Τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Αρχή δεν κρύβει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα παικτών στην αγορά ηλεκτρισμού και επιδιώκει να στείλει ένα σαφές μήνυμα εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και στενής εποπτείας της αγοράς.

Στην επιβολή προστίμων σε πέντε εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Τα μέλη της, κατά τις ίδιες πηγές, απασχολήθηκαν με το θέμα των χρηματικών κυρώσεων για τουλάχιστον τρεις συνεδρίες καθώς η παράβαση στην οποία υπέπεσαν οι εταιρίες μπορεί να είναι σε παρελθόντα χρόνο, ωστόσο έχει να κάνει με μία από τις σημαντικότερες πτυχές της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης: «Τη βιωσιμότητα των εταιριών και την ανάγκη να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για τη θωράκιση τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες, ο βασικός προμηθευτής της αγοράς και άλλοι τέσσερις μικρότεροι, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τον περσινό Οκτώβριο. Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί και η προηγούμενη Ολομέλεια της ΡΑΕ διαπιστώνοντας τις παραβάσεις. Η παρούσα ηγεσία της Αρχής έπιασε το νήμα από εκεί που είχε μείνει ερευνώντας με τη σειρά της την υπόθεση. Πρόκειται για χρέη συνολικού ύψους 347 εκ. ευρώ προς τους Διαχειριστές Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή προς τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες οι εταιρίες, έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς των υποχρεώσεων τους με την κατάθεση του 50% των οφειλών σε εγγυητικές επιστολές και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσό σε διάστημα αποπληρωμής 8 – 10 μηνών. Από την πλευρά της η ΡΑΕ προτίθεται να παρακολουθεί και να έχει θέσει ως χρονικό όριο τήρησης των διακανονισμών τον Δεκέμβριο του 2022 οπότε και θα επανεξετάσει τις υποθέσεις των πέντε εταιριών.

Η Αρχή δείχνει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην αγορά ενέργειας με αφορμή την κρίση και ιδίως τις επιπτώσεις της στα οικονομικά μεγέθη των προμηθευτών. Δεν κρύβει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα παικτών στην αγορά και ιδίως των πλέον αδύναμων. Έτσι, επιδιώκει με αυτήν την απόφαση να στείλει ένα σαφές μήνυμα εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και στενής εποπτείας της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, άμεση εκταμίευση προκαταβολής, ύψους 165 εκατ. ευρώ, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ) προς τους προμηθευτές ρεύματος, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά της επιδότησης ρεύματος που έχουν περάσει στους λογαριασμούς των πελατών τους για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πρόκειται να υπάρξει εντός των επόμενων ημερών.

Στις 17 Νοεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση ποσού 228 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ρεύματος του μηνός Νοεμβρίου, ενώ ποσό 235,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην επιδότηση Δεκεμβρίου θα αποδοθεί το 2022.

Τα ποσά αυτά έχουν κατανεμηθεί ανά προμηθευτή με βάση τα ποσοστά που είχαν την 31η Αυγούστου 2021. Μέσα στο 2022 θα γίνονται εκκαθαρίσεις και διορθώσεις με βάση τις πραγματικές καταναλώσεις, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2022, ακόμα και στις αρχές του 2023.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας και θα καθορίζει, επιπλέον, τα ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό των δικαιούχων της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης ανά μεγαβατώρα, τον τρόπο και χρόνο χορήγησής της, το χρόνο εκκαθάρισης, την περίοδο κατανάλωσης, τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, τη διαδικασία απόδοσης της πίστωσης στους προμηθευτές κτλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα