ΡΑΕ: Μπαίνει σε εφαρμογή η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτρικών εταιρειών
Κατά τη σημερινή σύγκληση της Ολομέλειας, η ΡΑΕ θα εγκρίνει την προσωρινή έκτακτη εισφορά κάθε παραγωγού, αποστέλλοντας τα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος για τον καταλογισμό των ποσών.
- 03 Νοεμβρίου 2022 06:12
Στο υπουργείο Οικονομικών θα αποσταλούν άμεσα από τη ΡΑΕ τα ποσά που προκύπτουν για την προσωρινή έκτακτη εισφορά των προμηθευτών για τα «παλιά» υπερέσοδα (της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022), όπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Αρχής, Α. Δαγούμας, σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Η προσωρινή έκτακτη εισφορά εισήχθη με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να επιτραπεί η άμεση φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων Ομίλων για το 9μηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι χρηματοροές που θα αφαιρεθούν από τα υπερέσοδα των εταιρειών, ώστε να προκύψουν τα ποσά που θα φορολογηθούν με 90% (όπως οι άμεσες και έμμεσες εκπτώσεις) θα βασιστούν σε μη πιστοποιημένα στοιχεία των ίδιων των προμηθευτών.
Σε δεύτερο χρόνο, και όταν ολοκληρωθεί η πιστοποίηση αυτών των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε τελική εκκαθάριση. Έτσι, η ΡΑΕ θα προσδιορίσει πλέον την οριστική έκτακτη εισφορά κάθε παραγωγού, με την οποία θα γίνουν οι όποιες «διορθώσεις» στο επιπλέον ή μικρότερο ποσό, που κατέβαλε κάθε εταιρεία σε πρώτη φάση, βάσει των μη πιστοποιημένων στοιχείων.
Κατά τη σημερινή σύγκληση της Ολομέλειας, η ΡΑΕ θα εγκρίνει την προσωρινή έκτακτης εισφορά κάθε παραγωγού, αποστέλλοντας τα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος για τον καταλογισμό των ποσών.
Σχολιάζοντας το μηχανισμό παρακράτησης των υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος που λειτουργεί από τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της ΡΑΕ μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκτίμησε ότι έχει φέρει αποτελέσματα συγκρατώντας τις αυξήσεις για τους καταναλωτές.
Μιλώντας για το χρηματιστήριο ενέργειας και το ρόλο του στο υψηλό ενεργειακό κόστος, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται, αλλά υπέυθυνο είναι το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας, όπου το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές έχουν ένα υψηλό μερίδιο περί το 50%.
Στο ζήτημα της οριακής τιμολόγησης που εφαρμόζεται στα χρηματιστήρια με βάση την τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργεί ένα χρηματιστήριο και έρχονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για να ομαλοποιούν τα πράγματα σε περιόδους ανάγκης.
Επιπλέον ανέφερε ότι η ΡΑΕ πρόκειται να δημοσιεύσει το νέο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς χονδρικής μέσα στο Νοέμβριο, ενώ αναπτύσσει και ξεχωριστό εργαλείο στη λιανική που θα επαληθεύει κάθε λογαριασμό ηλεκτρισμού στη χώρα, ενισχύοντας έτσι τον εποπτικό και ενημερωτικό της ρόλο.
Τέλος, μιλώντας εν γένει σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε ότι αναμένει να διαρκέσει περί τα 2-3 χρόνια προτού αρχίσουν να ομαλοποιούνται τα πράγματα. Ανάμεσα στις διαθέσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις του παραγωγικού κλάδου είναι το net metering και η ΡΑΕ προωθεί απόφαση με την οποία κάποια εταιρεία θα μπορεί να χρησιμοποιεί γειτονικά οικόπεδα για να συνδεθεί και να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη παραγωγή. Επίσης, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι σημασία έχει και το virtual net metering, αλλά με κάποιο όριο, π.χ. στο 10% επί του συνολικού net metering για παραγωγικούς κλάδους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις