Reuters: Στα 180 ευρώ το πλαφόν της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Reuters: Στα 180 ευρώ το πλαφόν της ΕΕ για το φυσικό αέριο
Αγωγός φυσικού αερίου AP Photo/Jean-Francois Badias

Πλαφόν στα 180 ευρώ προβλέπει το σχέδιο που εξετάζουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ. Σε ποια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, ζήτησαν ανώτατο όριο κάτω από 200 ευρώ/MWh για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου που έχουν διογκώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών και προκάλεσαν πληθωρισμό ρεκόρ φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία φοβούνται ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να διαταράξει τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και να γίνει εκτροπή αναγκαίων φορτίων φυσικού αερίου μακριά από την ΕΕ. Επιδιώκουν μάλιστα αυστηρότερους όρους, όπως η αυτόματη αναστολή του ανώτατου ορίου εάν έχει ακούσιες αρνητικές συνέπειες.

Σκρέκας: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Περισσότερες χώρες υποστηρίζουν το πλαφόν

Κανείς στη Γερμανία δεν είναι εναντίον του πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Δύο ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι χώρες που τάσσονται υπέρ της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου φαίνεται να έχουν πλέον αρκετή υποστήριξη για να εγκρίνουν το μέτρο χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας και αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Αν συμβεί αυτό, “θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό”, δήλωσε ο Χάμπεκ.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, μόλις ενεργοποιηθεί, το ανώτατο όριο της ΕΕ θα εμποδίζει τη διενέργεια συναλλαγών στα συμβόλαια TTF του εμπροσθογενούς μήνα μέχρι αυτά του εμπροσθογενούς έτους σε τιμή άνω των 35 eur/MWh πάνω από ένα επίπεδο αναφοράς που περιλαμβάνει εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Προηγούμενο σχέδιο ανέφερε ότι το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ δεν θα πέσει κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης, ακόμη και αν η τιμή του ΥΦΑ πέσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Εάν η τιμή αναφοράς του ΥΦΑ αυξανόταν σε υψηλότερα επίπεδα, τότε το ανώτατο όριο της ΕΕ θα μετακινούνταν μαζί του, ενώ θα παρέμενε 35 eur/MWh πάνω από την τιμή του ΥΦΑ, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο – ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι το μπλοκ μπορεί να προσφέρει πάνω από τις τιμές της αγοράς για να προσελκύσει σπάνιο καύσιμο.

Η τύχη που θα έχουν και άλλες ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ συνδέονται με το ανώτατο όριο. Οι χώρες έχουν καθυστερήσει δύο φορές την έγκριση ταχύτερων αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν αναμονή μιας συμφωνίας για το ανώτατο όριο.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν επίσης να εγκρίνουν τη διαπραγματευτική τους θέση σχετικά με έναν νέο νόμο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έγγραφα που είδε το Reuters δείχνουν ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τους προτεινόμενους κανόνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version