Ρεύμα: Αποκαλυπτήρια για τα “πράσινα” τιμολόγια – Τα κριτήρια επιλογής
Διαβάζεται σε 8'Με τον κόσμο να αισθάνεται αβέβαιος, ακόμη, έντονη μάχη αναμένεται να δώσουν το επόμενο διάστημα οι προμηθευτές και για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή τα σταθερής τιμής για ένα έτος.
- 02 Ιανουαρίου 2024 09:08
Ανοίγουν τα “χαρτιά” τους οι προμηθευτές ρεύματος, ανακοινώνοντας τις τιμές για τα πράσινα τιμολόγια.
Συγκεκριμένα, οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο είναι οι εξής:
ΔΕΗ: Ανακοίνωσε τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες 0,13635 ευρώ/kWh και για τις 500 και πάνω 0,14595. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%, ενώ η τελική τιμή προμήθειας στη νυχτερινή χρέωση διαμορφώνεται στα 0,11155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ανακοίνωσε ακόμα και το πρόγραμμα ΔΕH myHome 4All που ανήκει στα κίτρινα τιμολόγια, αλλά η τιμή του «κλειδώνει» κάθε 1η του μήνα. Η τελική τιμή προμήθειας διαμορφώνεται στα 0,12653 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις 500 κιλοβατώρες. Για τις 500 και πάνω η τιμή διαμορφώνεται στα 0,17133 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε σχέση με τη νυχτερινή χρέωση αυτή είναι 0,10573 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
PROTERGIA: Η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,1426 η κιλοβατώρα με το πάγιο στα 4 ευρώ το μήνα.
Ζενίθ: Το πράσινο τιμολόγιο (Power Home Start) προσφέρεται στα 0,16947 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
ΗΡΩΝ: Ανακοίνωσε τελική τιμή για το τιμολόγιο στα 0,14052 ευρώ, ενώ το πάγιο είναι στα 5 ευρώ το μήνα.
Elpedison: Το τιμολόγιο προσφέρεται στα 0,1706 ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ.
Volton: Η τελική τιμή για το ειδικό τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 0,1442 ευρώ ανά κιλοβατώρα με αρχική έκπτωση 20% και 20% έκπτωση συνέπειας.
Φυσικό Αέριο: Προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 0,14265 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ.
NRG: Δίνει τιμές στα 0,216 και 0,141 ευρώ/KWh με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 5 ευρώ
Ελίν: Δίνει τιμή στα 0,14038 ευρώ/KWh και πάγιο 5 ευρώ
Η χονδρεμπορική
Σημειώνεται ότι με βάση το χάρτη για τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά (Αγορά Επόμενης Μέρας) η τιμή είναι περίπου στα 100 ευρώ. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 102 ευρώ, περίπου, όταν τον περσινό Δεκέμβριο βρισκόταν στα 276,89 ευρώ και το Δεκέμβριο του 2021 στα 235,38 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πτήσεις του φυσικού αερίου (33 -35 ευρώ), που κινείται περίπου 58% χαμηλότερα από πέρυσι, ενισχύουν την πεποίθηση του υπουργείου Ενέργειας ότι τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια δεν θα φέρουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά, σε σχέση με τις τιμές που υπηρχαν τα τελευταία χρόνια, μετά τις επιδοτήσεις..
“Χωνεύονται” οι υψηλές τιμές
Ωστόσο, με δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα “πάγια” αυξήθηκαν, αλλά και τα επίπεδα τιμών απέχουν “παρασάγγας” από τα αντίστοιχα προ κρίσης, οπότε π.χ. το σταθερό της ΔΕΗ ήταν στα 11 λεπτά/KWh ή τα κυμαινόμενα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, στα 5-7 λεπτά/KWh, εύκολα γίνεται αντιληπτό το πώς πλέον η κοινωνία καλείται να “χωνέψει” αυξημένες τιμές, που φτάνουν και σε “διπλάσιο” επίπεδο.
Μήνυμα Σκυλακάκη
Όπως, πάντως, τόνισε το περασμένο Σάββατο στον Τ/Σ ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, «ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ για να μείνει».
Όπως πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός, ήδη, λειτουργεί. Στο μπλε τιμολόγιο λειτουργεί και πιστεύω ότι θα συμβεί το ίδιο στο πράσινο και στα κίτρινα τιμολόγια. Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, πιστεύω ότι θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων».
Αναφερόμενος στις κατηγορίες των τιμολογίων, σημείωσε πως στο «πράσινο» η τιμή θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου, που ήταν σε ισχύ οι οριζόντιες επιδοτήσεις.
«Το πράσινο είναι ένα τιμολόγιο στο οποίο μεταπίπτουν, αυτομάτως, όλοι οι καταναλωτές, αν δεν κάνουν κάποια επιλογή. Τις τιμές θα τις δούμε στις 2.1.2024. Θα τις ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα εξελιχθεί το πράσινο με τιμές ακόμα και κάτω από 14 σεντς η κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο από κάποιους παρόχους», επισήμανε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «και τα μπλε (σ.σ. σταθερά), τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά, ακόμη και κάτω από 15 σεντς από έναν πάροχο».
Στη συνέχεια, παρέθεσε μερικές από τις βασικές διαφορές των τιμολογίων: «Το πράσινο είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, στο οποίο, όμως ξέρεις την τιμή την 1η ημέρα του μήνα. Στο μπλε ξέρεις την τιμή για έξι μήνες ή για ένα χρόνο από την αρχή που κάνεις το συμβόλαιο και το κίτρινο τιμολόγιο, είναι κυμαινόμενο εκ των υστέρων, βλέπεις την τιμή μετά το τέλος του μήνα, αφού έχεις καταναλώσει. Στο κίτρινο τιμολόγιο δεν πληρώνεις το κόστος της αντιστάθμισης του κινδύνου, δηλαδή τον κίνδυνο αν θα διαμορφωθεί η τιμή σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα τον αναλαμβάνει ο καταναλωτής. Που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό τιμολόγιο» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας πως:
«Η ουσία δεν είναι τί χρώματα θα διαλέξει ο καταναλωτής. Η ουσία είναι σε όλα τα χρώματα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Και αυτό πετυχαίνουμε».
Πάντως, με τον κόσμο να αισθάνεται αβέβαιος, ακόμη, έντονη μάχη αναμένεται να δώσουν το επόμενο διάστημα οι προμηθευτές και για τα μπλέ τιμολόγια, δηλαδή τα σταθερής τιμής για ένα έτος. Κι αυτό γιατί αφενός οι προμηθευτές εκτιμούν ότι έτσι διευκολύνεται ο προγραμματισμός τους και η κερδοφορία τους, κι αφετέρου γιατί θεωρούν ότι μπορούν να “πατήσουν” στην κόπωση των πολιτών και την ανάγκη για σταθερότητα και σιγουριά.
Τα κριτήρια
Παραδείγματα, πάντως, για το τι συμφέρει το κάθε νοικοκυριό, σε σχέση με την επιλογή “χρώματος” τιμολογίου ρεύματος έδωσε πριν λίγες μέρες μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυάλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης το Σάββατο 23/12, ανμέφερε ότι το ύψος της κατανάλωσης, αλλά και η εγρήγορση” για παρακολούθηση των τιμών οδηγεί και στην επιλογή “χρώματος”.
Μια πολυμελής οικογένεια, όπως είπε, καλύτερα να διαλέξει να ξεκινήσει από ένα πράσινο τιμολόγιο που μπορεί να κάνει και σύγκριση τιμών. Μια οικογένεια που έχει μικρότερη κατανάλωση και ζει σε νότιες περιοχές ίσως θα πρέπει να κοιτάξει και το μπλε σταθερό τιμολόγιο.
«Αν είναι μία πολυμελής οικογένεια η οποία έχει και πλυντήρια και πολύ μαγείρεμα και τα λοιπά, πρέπει λίγο να παρακολουθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαλέξει έναν καλό πάροχο να ξεκινήσει από το πράσινο τιμολόγιο. Αν είναι μία οικογένεια που έχει πολύ χαμηλές καταναλώσεις, μπορεί να πάρει ένα φτηνό μπλε» ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχουν πολύ καλύτερα τιμολόγια από την 1η Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι σταματούν οι επιδοτήσεις. Ακόμη, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν τις τιμές».
Τα «υπέρ» του πράσινου τιμολογίου
«Το μεγάλο πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι ότι ξέρεις τις τιμές 1η του μήνα, 2 του μήνα. Είναι αυτό στο οποίο ξέρετε και μπορείτε να συγκρίνετε μετά. Με βάση το πράσινο μπορείτε να κινηθείτε είτε προς το μπλε είτε προς το κίτρινο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά θα κινηθείτε χωρίς να μπορεί κάποιος να σας παραπλανήσει» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρώτη Ιανουαρίου είναι μια ευτυχής συγκυρία. Φαίνεται ότι πάνε καλά τα τιμολόγια. Η τιμή των ρύπων που είναι γύρω στα 76 – 75 ευρώ σήμερα – ήταν 25 πριν την κρίση – αυτή δεν θα αλλάξει συνεπώς έχουμε ένα μόνιμο χαρακτηριστικό αύξησης. Πότε θα περιορίζεται το κόστος της τιμής των ρύπων για μας; Όσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν» είπε ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν πρέπει να αγχώνεται (σ.σ. ο κόσμος) γιατί με το πράσινο θα έχει καλές τιμές. Θα δει και τον πάροχό του […] Μπορεί να δείτε και πολύ ελκυστικές προσφορές στο μπλε».
Αναφερόμενος, πάντως, στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα τιμολόγια είχε σημειώσει, σε άλλο δίαυλο: «Είχαμε 30 – 40 διαφορετικά τιμολόγια και τα ομαδοποιήσαμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες με εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Δηλαδή τα σταθερά, αυτά που αγοράζεις και έχεις μία σταθερή τιμή, τα κυμαινόμενα, αυτά που αγοράζεις, αλλά παίζει η τιμή ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τα δυναμικά, που δεν μας αφορούν ως νοικοκυριά, γιατί αφορούν αυτούς που έχουν έξυπνους μετρητές. Η μόνη διαφορά, πέραν του να κατηγοριοποιήσουμε τα τιμολόγια σε τρεις κατηγορίες, είναι ότι προσθέσαμε ένα τέταρτο τιμολόγιο, στο οποίο οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν μία τιμή, που είναι ευθέως συγκρίσιμη για όλους».
Ο λόγος για το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο έχει πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ) και η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Αυτή η τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο το μήνα, ενώ θα είναι εύκολη η σύγκριση των τιμών διαφορετικών παρόχων από 1.1.2024, μέσω του σχετικού εργαλείου που διαμορφώνει η ΡΑΑΕΥ.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Το πιο σημαντικό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι να μην πέφτει στην παγίδα της σύγχυσης». Σε σχέση με τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές υπογράμμισε πως από 1.1.2024 θα μπορούν να κάνουν εύκολη σύγκριση τιμών στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον πάροχό τους ή αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο τιμολόγιο.