Ρεύμα: Μηνύματα “υψηλής τάσης” για τον Σεπτέμβριο και δεσμεύσεις για προσιτές τιμές
Για στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση δεσμεύθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ώρα που οι τιμές είναι αυξημένες. Πολύ δύσκολο Φθινόπωρο για τους καταναλωτές.
- 02 Αυγούστου 2022 12:24
Σε νέες αυξήσεις παραπέμπουν οι εκτιμήσεις που κάνουν οι πάροχοι για τις τιμές που θα αναγκαστούν να δώσουν στα τέλη του Αυγούστου και θα ισχύσουν για τον Σεπτέμβριο.
Άλλωστε η φρενήρης πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση της τιμής κατά 45%, της τιμής με την οποία θα αμείβονται τον Αύγουστο οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου. 45%, από τα 422,39 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 292 ευρώ τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές για τις μονάδες ανοικτού κύκλου ορίστηκαν στα 594,76 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 408,47 ευρώ τον Ιούλιο.
Ηδη, η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος έχει πάρει την ανιούσα. Έτσι τις τελευταίες μέρες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) στην Ελλάδα οι τιμές έχουν ξεφύγει με τιμές στα 400 ευρώ και πάνω ανά μεγαβατώρα, την ίδια ώρα και στο φυσικό αέριο κινείται σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 200 ανά θερμική μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν για 225 ευρώ για τιμής χονδρεμπορικής αγοράς στο ρεύμα και στα 100 ευρώ για το αέριο.
Η λιανική
Είναι προφανές ότι με βάση αυτές τις τιμές αναμένονται νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές που θα προτείνουν οι πάροχοι στα τέλη Αυγούστου και βέβαια θα κληθεί το κράτος να “κουρέψει” με τις επιδοτήσεις του. Οι εκτιμήσεις, δε, παραπέμπουν σε επιπλέον άνοδο περίπου 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή από τιμές που έδωσαν μετά τις χθεσινές αναθεωρήσεις στα 50-53 λεπτά, μετά και την επιβολή πλαφόν στα πάγια, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, με βάση πηγές της αγοράς, να οδηγηθούμε σε τιμοκαταλόγους με τιμές ανά κιλοβατρώρα πάνω από τα 60-65 λεπτά.
Οι τιμές
Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών μετά τις προσαρμογές που έγιναν (https://www.rae.gr/anakoinoseis/43511/) από όσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει αρχικά υψηλότερα πάγια ήταν αυξημένα. Από τις τιμές κάθε προμηθευτή βέβαια ο καταναλωτής θα πρέπει να αφαιρεί ποσό ύψους 0,37700 Euro/kWh που είναι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο κι όχι βέβαια “μπόνους” της εταιρίας όπως κάποιοι έσπευσαν να επισημάνουν στις προωθητικές πολιτικές τους προκαλώντας και την αντίδραση της ΡΑΕ.
Συνοπτικά, δε, οι τιμές, διαμορφώνονται ως εξής ανά πάροχο:
ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.
Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ένω 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
WATT+VOLT: 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.
Σκρέκας: Στόχος να κρατήσουμε σε προσιτά επίπεδα τις τιμές
Στο μεταξύ για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση δεσμεύτηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Σχετικά δε με την ανακοίνωση της ΡΑΕ για φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων από προμηθευτές ο κ. Σκρέκας προειδοποίησε ότι ο πέλεκυς της Πολιτείας θα είναι βαρύς σε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών. «Ανακοινώσαμε μόνο για τον Αύγουστο επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισεκ. ευρώ ακριβώς για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα μέσα από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων» εξήγησε. «Η ενεργειακή κρίση είναι η χειρότερη ενεργειακή κρίση από το ’70 και μετά, χειρότερη κι από τις πετρελαϊκές κρίσεις του ’70, που περιορίζονταν μόνο στην τιμή του πετρελαίου, η σημερινή είναι μια πιο πολύ πιο δύσκολη κρίση με υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ενέργεια» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.
Αθέμιτες πρακτικές
Όπως διεμήνυσε, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών». «Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ το μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς».
Οι προμηθευτές, σημείωσε, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις… ο καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα. Ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι «περάσαμε διάταξη νόμου που επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου αζημίως χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση, θα πρέπει να εξοφλήσει βέβαια τον προηγούμενο λογαριασμό του».
Υπενθύμισε ακόμα ότι καταργείται για ένα έτος τουλάχιστον η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τους καταναλωτές τους για τις τιμές του επόμενου μήνα. «Γίνεται ήδη μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος είναι προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις