Ρεύμα: Οι τιμές σε κάθε εταιρία για τον Ιούλιο

Διαβάζεται σε 5'
Ρεύμα: Οι τιμές σε κάθε εταιρία για τον Ιούλιο
ISTOCK

H ΔΕΗ ανακοίνωσε τις τιμές για το πράσινο τιμολόγιο έχοντας δώσει σημαντική έκπτωση ώστε να “μαζέψει” τις τιμές, που λόγω των τάσεων στη χονδρεμπορική αγορά αναμένονταν αυξημένες στη λιανική.

Η χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε άνοδο 22%, κλείνοντας τον Ιούνιο στα 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η άνοδος αυτή δεν πέρασε ολόκληρη στα τιμολόγια του Ιουλίου που ανακοίνωσαν χθες βράδυ οι προμηθευτές. Παρότι, ωστόσο, οι προμηθευτές απορρόφησαν μέρος της ανόδου, δεν παύει να ισχύει ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν την κιλοβατώρα από περίπου 13,5 λεπτά έως και πάνω από 20, ανάλογα με την εταιρεία.

Τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούλιο, ένα μήνα που οι καταναλώσεις εκτοξεύονται λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών, είναι πάνω από 50% υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν προ κρίσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα αποσπάσουν υψηλό μερίδιο του καλοκαιρινού οικογενειακού προϋπολογισμού.

Σημαντικό μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής απορρόφησε η ΔΕΗ και τον Ιούλιο στο πράσινό τιμολόγιό της, παρέχοντας έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης.

Ειδικότερα, για τον Ιούλιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση 14% συγκριτικά με τον Ιούνιο (11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Την ίδια ώρα, η χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε άνοδο 22%, κλείνοντας τον Ιούνιο στα 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Επομένως, η εταιρεία στηρίζει για έναν ακόμη μήνα τους πελάτες της, μετακυλίοντας μόνο ένα μέρος του «άλματος» της χονδρικής.

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν το όριο των 500 κιλοβατώρων, η χρέωση είναι 14,385 ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Ιούνιο ήταν 12,642 λεπτά λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 11,418 λεπτά ανά kWh, από 9,976 λεπτά ανά kWh τον Ιούνιο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο discount που έχει δώσει η επιχείρηση από τις αρχές του 2024, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα ειδικά προϊόντα. Το αμέσως μεγαλύτερο (38%) είχε δοθεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όπου και πάλι είχε απορροφήσει σημαντικό μέρος της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους.

Όσον αφορά τις τιμές που ανακοίνωσαν οι υπόλοιποι πάροχοι:

– Καταγράφεται μείωση κατά -3% στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της Protergia, με την τιμή Ιουλίου να «κλειδώνει» στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (6,01 λεπτά ανά kWh). Τον Μάιο η χρέωση ήταν 16,422 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η έκπτωση μειώθηκε σε σχέση με τον Μάιο. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός διακύμανσης παραμένει απενεργοποιημένος τον Ιούλιο.

– Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home) τον Ιούλιο έχει χρέωση 15,879 λεπτά ανά kWh συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (4,025 λεπτά ανά kWh), η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούνιο η χρέωση ήταν 16,333 λεπτά ανά kWh, με συνέπεια η μείωση να αγγίζει το -3%.

Χωρίς το discount, η τελική τιμή είναι 19,904 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

– Η τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 14,874 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 6,5 λεπτά ανά kWh. Η χρέωση αυτή «μεταφράζεται» σε μείωση κατά -4% στη συγκεκριμένη κλίμακα, καθώς η τιμή τον Ιούνιο ήταν 15,484 λεπτά ανά kWh.

Από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 18,874 λεπτά ανά kWh, από 17,984 λεπτά τον Ιούνιο (αύξηση 5%). Η έκπτωση για τη συγκεκριμένη κλίμακα κατανάλωσης είναι 2,5 λεπτά ανά kWh. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

– Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 17,131 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας. Καταγράφεται αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 7%, καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν 15,952 λεπτά ανά kWh.

Χωρίς την έκπτωση η τιμή διαμορφώνεται σε 20,331 λεπτά ανά kWh, από 21,602 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

– Στο πράσινο τιμολόγιο της ZeniΘ («Power Home Start»), η τιμή για τον Ιούλιο αυξάνεται κατά 21% και διαμορφώνεται στα 20,525 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 16,927 τον προηγούμενο μήνα. Και σε αυτό το προϊόν το πάγιο είναι 5 ευρώ. Η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγή του πάνω και κάτω ορίου στον μηχανισμό διακύμανσης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.

– Το ειδικό πρόγραμμα της Ελίν, «Power On! Home Green», τον έβδομο μήνα εφαρμογής του θα «τρέξει» με τιμή 16,64 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με τον Ιούνιο (14,85 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ. Η έκπτωση παρέμεινε ίδια με τον Ιούνιο (1 λεπτό ανά kWh).

– Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου της Volton είναι για τον Ιούλιο 15,88 λεπτά ανά kWh, από 12,916 λεπτά τον Ιούνιο, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (10%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (33%).

Η αύξηση ανέρχεται στο 23%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Ιούλιο 20,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τις χρεώσεις των εταιρειών μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικα εδώ στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα