Ρεύμα: Σε “τρελά” νούμερα εκτοξεύεται η χονδρική τιμή

Διαβάζεται σε 3'
Ρεύμα: Σε “τρελά” νούμερα εκτοξεύεται η χονδρική τιμή
ISTOCK

Οι υψηλότερες τιμές της χονδρικής, έστω κι αν έχουν μεσολαβήσει μόλις 11 μέρες κατά τον μήνα που διανύουμε, προμηνύουν αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους για τον Ιούλιο.

Την «αρωγή» των μονάδων φυσικού αερίου στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αποτυπώνει η διακύμανση των τιμών χονδρικής αγοράς τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα τη σημερινή μέρα που η μέγιστη ωριαία τιμή «γράφει» 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις 20:00 το βράδυ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το αυξημένο φορτίο της περιόδου σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων διαμορφώνει ανατιμητικές τάσεις στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με κορυφαίο παράδειγμα την σημερινή μέρα που η τιμή «κλείνει» στα 184,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, την υψηλότερη του μήνα.

Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 60% από μέρα σε μέρα με τις προβλέψεις αρμόδιων στελεχών της αγοράς να λένε ότι η εν λόγω εικόνα αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Απόλυτα κρίσιμη παράμετρος είναι οι καιρικές συνθήκες που θα καθορίσουν με την σειρά τους το ύψος της ζήτησης.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που αποκαλύπτει την τεράστια διαφορά τιμής μέσα στη μέρα από τις μεσημεριανές ώρες στις βραδινές είναι η τεράστια διαφοροποίηση στη συμμετοχή των ΑΠΕ κατά τις ώρες αυτές. Ενδεικτικά, η συμμετοχή των ΑΠΕ φτάνει το 63% κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα για να υποχωρήσει στο 13% στις βραδινές ώρες (21:00) όταν και καταγράφονται οι υψηλότερες ωριαίες τιμές στην αγορά χονδρικής.

Ένας τρίτος παράγοντας αφορά στην συσχέτιση των αγορών – κρατών μεταξύ τους με τη μία να τραβάει την άλλη παραπάνω. Το «μαύρο πρόβατο» στη δεδομένη περίπτωση είναι η Ουγγαρία όπου καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές τις τελευταίες μέρες ως απόρροια της μειωμένης διαθεσιμότητας σε διασυνδέσεις και της πυρηνικής μονάδας του Κοζλουντούι.

Πώς θα κινηθούν τα τιμολόγια Αυγούστου λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρική

Οι υψηλότερες τιμές της χονδρικής, έστω κι αν έχουν μεσολαβήσει μόλις 11 μέρες κατά τον μήνα που διανύουμε, προμηνύουν αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους για τον Ιούλιο, γεγονός που θα μεταφραστεί στις χρεώσεις των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες προμήθειας για τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα που διανύουμε διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 113,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αρκετά υψηλότερα από την μέση τιμή του προηγούμενου μήνα που «έκλεισε» στα 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μάλιστα, και σε συνέχεια των νέων δεδομένων που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες και αποτυπώνονται στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παράγοντες της αγοράς αναθεωρούν προς τα πάνω τις αρχικές τους εκτιμήσεις για την μέση τιμή της χονδρικής τον Ιούλιο και από 105 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, πλέον κάνουν λόγο για 115-120 ευρώ, ήτοι μια αύξηση 16-20% από μήνα σε μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα