Ρεύμα: Τρεις “νάρκες” για την αγορά – Τι βάρη φέρνουν στους λογαριασμούς
Διαβάζεται σε 4'
Οι απώλειες δικτύου βάσει της τελευταίας ευρωπαϊκής μελέτης, έφτασαν το 2022 το 11,2% έναντι 5,5% πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα ποσό 350-400 εκατ. ευρώ που επιβαρύνει τους καταναλωτές.
- 28 Μαρτίου 2025 08:43
Χρέη, ρευματοκλοπές και απώλειες δικτύου και ελλείμματα των ειδικών λογαριασμών είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά, βέβαια, τελικά μεταφέρονται ως κόστη στους καταναλωτές μέσα από τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων προμήθειας, με βάση όσα ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) Αναστάσιος Λωσταράκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Θοδωρή Παναγούλη, Διευθυντή του Energypress, στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο «Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς ρεύματος – Ο ανταγωνισμός στη λιανική – Η ωρίμανση της αγοράς – Η επόμενη μέρα» που έλαβε χώρα στο 6ο Power & Gas Forum που οργανώνει το energypress σήμερα και αύριο, 27 & 28 Μαρτίου 2025 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.
Αρχικά, ο κ. Λωσταράκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον ενεργειακό τουρισμό.
Όπως τόνισε, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, μετά από 4,5 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Η ΡΑΑΕΥ έφερε προτάσεις και φτάσαμε σε μια σύγκλιση αλλά δεν προχώρησε. Πέρυσι η δεύτερη πρότασή της έγινε δεκτή αλλά ούτε αυτή τελικά προχώρησε. Έτσι, δεν υπάρχει πλέγμα προστασίας για τους προμηθευτές και το κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ.
Οι συγκεκριμένες οφειλές ανέρχονται σε 1,5 δισ. από παλαιούς πελάτες και 1 δισ. από υφιστάμενους. Ο κ. Λωσταράκος κάλεσε τη νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΝ να αναλάβει πρωτοβουλία, καθώς ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα διαρκή ελλείμματα στους ειδικούς λογαριασμούς. Όπως εξήγησε, δημιουργήθηκε νέο άνοιγμα στον ΕΛΥΚΩ ύψους 600+ εκατ. ευρώ το 2024 και από τότε πληρώθηκαν ορισμένα ποσά, όμως παραμένει το πρόβλημα.
Τρίτο ζήτημα είναι οι απώλειες δικτύου που βάσει της τελευταίας ευρωπαϊκής μελέτης, έφτασαν το 2022 το 11,2% έναντι 5,5% πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα ποσό 350-400 εκατ. ευρώ που επίσης επιβαρύνει τους καταναλωτές. «Είναι ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ στην πραγματικότητα αφορά τον διαχειριστή», τόνισε σχετικά.
Μιλώντας συνολικά για την αγορά, ο κ. Λωσταράκος δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο τα επόμενα χρόνια να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια ένας μη καθετοποιημένος παίκτης. «Ο βαθμός συγκέντρωσης συνεχίζει να είναι υψηλός και θα πρέπει να δούμε αν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ υπογράμμισε ότι με τα σημερινά τιμολόγια λιανικής, ιδίως τα σταθερά, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κέρδος για τις εταιρείες. Όσο η χονδρική είναι ψηλά, θα κυριαρχούν τα σταθερά τιμολόγια, εκτίμησε ο κ. Λωσταράκος.
Η ΡΑΑΕΥ
Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε ο κ. Δημήτρης Φούρλαρης, αντιπρόεδρος κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κατά τη διάρκεια του 6ου Power & Gas Forum, ο ΔΕΔΔΗΕ κατέχει έναν κομβικό ρόλο, ειδικά στον τομέα αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, ενώ, όπως είπε, η μετάβαση που κάναμε με τη διασφάλιση σταθερών τιμολογίων για ένα έτος, εκτίμησε ότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο και θα προτιμηθεί από τους καταναλωτές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φούρλαρης, το ρυθμιστικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η ΡΑΑΕΥ με το πορτοκαλί τιμολόγιο, διαμορφώνει ένα σταθερό περιβάλλον για τους καταναλωτές.
Σε σχέση με τη λιανική ρεύματος ανέφερε ότι τα “χρωματιστά” τιμολόγια επέτρεψαν στον καταναλωτή να κατανοήσει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος, καθώς εξήγησε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των νέων τιμολογίων. Ο κ. Φούρλαρης ανέλυσε την ελληνική αγορά ρεύματος και αερίου κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και τις προϋποθέσεις για μία υγιή και ανταγωνιστική αγορά.
Ο κ. Φουρλάρης ανέλυσε τις αυξητικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στα μπλε και στα κίτρινα τιμολόγια, καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν περισσότερο ασφαλείς δρόμους, όπως είπε, καθώς αποζητούν σταθερά τιμολόγια, καθώς έτσι ανακτάται η εμπιστοσύνη τους προς τους παρόχους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.