Σε κόμβο φυσικού αερίου μετατρέπουν τη χώρα μας τα έργα που προγραμματίζει ο ΔΕΣΦΑ

Σε κόμβο φυσικού αερίου μετατρέπουν τη χώρα μας τα έργα που προγραμματίζει ο ΔΕΣΦΑ
Φυσικό αέριο 2022 Mindaugas Kulbis/AP Photo

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο μέλλον για την παραγωγή ανανεώσιμων αερίων και ως πύλη καθαρής ενέργειας για την περιοχή.

Τον δυνητικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την μετατροπή της, για πρώτη φορά με ρεαλιστικούς όρους και όχι ως μακρινό στόχο, σε hub φυσικού αερίου επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο με τις δημοπρασίες διάθεσης δυναμικότητας στα σημεία εισόδου και εξόδου όσο και τα αποτελέσματα της μη δεσμευτικής φάσης του market test για την επαύξηση του εθνικού συστήματος αερίου.

Στη βάση αυτή, όπως υπογράμμισε η διοίκηση της μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΔΕΣΦΑ έχει εκπονήσει ένα εκτενές Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που ευθυγραμμίζεται πλήρως τόσο με το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται όσο και με τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων που τίθενται από την στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπου οι εξαγωγές αερίου της χώρας καταγράφονται αυξημένες κατά 15,09% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Επιπρόσθετα, κατά την πρώτη μη δεσμευτική φάση της «δοκιμής αγοράς» που πραγματοποίησε ο ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου, η ζήτηση δυναμικότητας του ΕΣΦΑ για εισαγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου έφτασε τα 65 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή υπερβαίνει το προβλεπόμενο επίπεδο κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο πως από τις 27 εταιρείες που έλαβαν μέρος, οι 17 προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία), αλλά και των ΗΠΑ.

Επίσης, το 40% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν, αφορούσαν εταιρείες που δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική αγορά Φυσικού Αερίου. Ενδιαφέρον εκφράστηκε για όλα τα υφιστάμενα σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Νέα Μεσημβρία, Κήποι, Αγία Τριάδα), καθώς και τη σύνδεση με όλα τα νέα FSRU (Gastrade, Argo, Dioriga Gas, Elpedison). Επιπλέον, ζητήθηκε δυναμικότητα σε όλα τα σημεία εξόδου με άλλα συνδεδεμένα συστήματα (Σιδηρόκαστρο, Εύζωνοι, Κομοτηνή, Νέα Μεσημβρία).

Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει τον αυξανόμενο πλέον «εξαγωγικό προσανατολισμό» του ελληνικού ΕΣΦΑ είναι το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα εξήγαγε 26 TWh φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία, ήτοι περίπου 2.4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όταν η ελληνική αγορά έκλεισε με μια κατανάλωση της τάξης των 4.9 δις. κυβικών μέτρων, δηλαδή σχεδόν το 50% της εγχώριας κατανάλωσης πήγε για εξαγωγές.

Ένα πρόσθετο δεδομένο που έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα της στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ που πλέον σχεδιάζει και υλοποιεί επενδύσεις με βασικό γνώμονα «Ελλάδα – Ενεργειακή Πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» είναι τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοπρασιών για δέσμευση δυναμικότητας στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.

Το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία και το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την συνολική προσφερόμενη δυναμικότητα να δεσμεύεται με προσαύξηση, 104% και 24%, αντίστοιχα.

Της δέουσας προσοχής των εταιρειών έτυχε το σημείο εισόδου Αμφιτρίτης για ένα έτος με την δημοπρασία να κλείνει με προσαύξηση (premium) 684%. Εδώ χρειάζεται να σημειώσουμε ότι η Αμφιτρίτη αφορά το σημείο υποδοχής του αερίου από το FSRU της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εγχέεται στο ελληνικό σύστημα και στη συνέχεια να ακολουθεί το δρόμο προς τα βόρεια μέσω του αγωγού IGB.

Με δεδομένα τα έργα που προετοιμάζει ο ΔΕΣΦΑ για την «επόμενη μέρα», η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο μέλλον για την παραγωγή ανανεώσιμων αερίων και ως πύλη καθαρής ενέργειας για την περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση εγγράφεται η συνεργασία του Διαχειριστή με τον όμορο Διαχειριστή της Βουλγαρίας που από κοινού προώθησαν ένα project αγωγού υδρογόνου για ένταξη στην 6η λίστα των PCI, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» κατά την προκαταρκτική εξέταση των έργων.

Η ένταξη του έργου στην νέα λίστα των PCI φέρνει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, βλ. Ισπανία και Ιταλία, ως προς την «κούρσα» του υδρογόνου και των ανανεώσιμων αερίων που πλέον έχει ξεκινήσει για τα καλά. Μια δεύτερη «συμμετοχή» του ΔΕΣΦΑ στην σχετική λίστα είναι το έργο CCS στο Πρίνο που υποβλήθηκε από κοινού με την Energean και έλαβε αρχική έγκριση για ένταξη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα