Σε κρίσιμη φάση η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Διαβάζεται σε 3'Στο Κάιρο αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο ταξίδι του 2025 εκτός χώρας, θα έχει επαφές με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, με κεντρικό θέμα το έργο «GREGY»
- 07 Ιανουαρίου 2025 06:20
Εντείνονται οι πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες Ελλάδας-Αιγύπτου ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στο Κάιρο.
Ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα βρίσκονται τα έργα στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την έλευση του νέου έτους, γεγονός που αναδεικνύει τη ξεχωριστή βαρύτητα που έχουν πλέον οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας έχει προετοιμαστεί μέσα από πολλές προπαρασκευαστικές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι οποίοι έχουν συζητήσει τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη. Κεντρικό σημείο αυτής της συνεργασίας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία πρόκειται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνάντηση με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Mahmoud Esmat, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, με τον αιγυπτιακό Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (EETC) να είναι υποψήφιος μέτοχος στο έργο, γεγονός που δείχνει τη σημασία της συνεργασίας σε γεωπολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστή και ως έργο GREGY, μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της. Η τεχνική μελέτη του έργου είναι η επόμενη σημαντική φάση, η οποία θα κρίνει την οριστική όδευση και τα τελικά κόστη. Πάνω από 20 διεθνείς εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους, αποδεικνύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για το έργο. Η επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών από τους επιλεγέντες της short list αναμένεται σύντομα και θα σηματοδοτήσει την οριστικοποίηση της καλύτερης δυνατής διαδρομής του υποθαλάσσιου καλωδίου και τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες.
Το έργο GREGY έχει προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ και θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως από αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, ένα άλλο τρίτο θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο τρίτο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το έργο αυτό ξεχωρίζει στην άτυπη κούρσα που εξελίσσεται στη Μεσόγειο για την αξιοποίηση της αχανούς πράσινης ενέργειας της Αιγύπτου, και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε κλειδί της διηπειρωτικής αυτής συνεργασίας.
Η σημασία του έργου GREGY ξεπερνά τα εθνικά συμφέροντα, καθώς θεωρείται έργο ζωτικής γεωστρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των προμηθευτών ενέργειας και της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. Η διασύνδεση αυτή ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου για την πράσινη ενέργεια και δημιουργεί νέες προοπτικές για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.