Σε “λογικά” επίπεδα τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου παρά την αύξηση στη χονδρική

Διαβάζεται σε 3'
Σε “λογικά” επίπεδα τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου παρά την αύξηση στη χονδρική
ISTOCK

Κλειδί είναι σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκρατήσει και εκείνη, για τρίτο μάλιστα μήνα, χαμηλά τις τιμές.

Στα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές το ρεύμα τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι και την επιδότηση που θα δώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά.

Δύο μεγάλοι ιδιώτες προμηθευτές, η Protergia και η ΗΡΩΝ, καθώς και μια μικρότερη, η ελίν, έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τα πράσινα τιμολόγιά τους στο ίδιο ύψος με τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι η μέση χονδρική έκλεισε με 37% αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Δεδομένης της εξαγγελίας του ΥΠΕΝ για παροχή επιδότησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), υπολογίζεται ότι η τελική τιμή κιλοβατώρας για την πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών θα κινηθεί στα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Τα κονδύλια για την παροχή της επιδότησης θα προέλθουν από τον έκτακτο φόρο που νομοθετήθηκε χθες για τους ηλεκτροπαραγωγούς που καίνε φυσικό αέριο.

Το ύψος του έκτακτου τέλους που θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου παραμένει στα 10 ευρώ / MWh, σύμφωνα με όσα είχαν ήδη γίνει γνωστά από το βράδυ της Τρίτης, αλλάζει ωστόσο ο μήνας επιβολής του στις μονάδες φυσικού αερίου, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία.

Ο φόρος θα επιβληθεί για τη κατανάλωση που θα κάνουν οι μονάδες φυσικού αερίου τον Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης συνολικά για 3 μήνες, και όχι τον Ιούλιο, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, καθώς κρίθηκε ότι θα απαιτηθούν αρκετά μικρότερα ποσά για επιδοτήσεις.

Τα ποσά που αναμένει να συγκεντρώσει από το φόρο η κυβέρνηση υπολογίζονται σε 30 εκατ ευρώ, με βάση την κατανάλωση αέριου του Αυγούστου του 2023, και αρκούν για να καλύψουν τα περίπου 20-25 εκατ ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ενισχυθούν όλα τα οικιακά κυμαινόμενα (πράσινα, κίτρινα) τιμολόγια του επόμενου μηνός. Έτσι ώστε να διατηρηθεί το μέσο πράσινο τιμολόγιο στην αγορά ρεύματος στα επίπεδα των 15 λεπτών/ κιλοβατώρα, του επιδιωκόμενου στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, με τη βοήθεια φυσικά και των μεγάλων παρόχων.

Αυτοί, είτε έχουν ανακοινώσει σταθερές χρεώσεις (15,9 λεπτά η Protergia, 15,8 ο ΗΡΩΝ), είτε προσανατολίζονται σε γενναίες εκπτώσεις, ανάλογες με εκείνες του Ιουνίου και Ιουλίου (ΔΕΗ), συγκρατώντας το βασικό τους τιμολόγιο στα επίπεδα των 16-17 λεπτών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν απαιτούνται παρά ένα – δύο λεπτά επιδότηση μέχρι τον στόχο των 15 λεπτών για τις οικιακές καταναλώσεις έως τις 500 KWh το μήνα, οι οποίες και πρόκειται να ενισχυθούν, όπως είχε ανακοινώσει ο υπ. ΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα