Σε μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα προτρέπει τη χώρα μας η Κομισιόν

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου iStock

Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμα την τροποποίηση του σχεδίου της αναφορικά με τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Σε μια νέα αξιολόγηση της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας προβαίνει η Κομισιόν στα πλαίσια της έκθεσης State of the Union που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η Κομισιόν παρατηρεί ότι η εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης στην Ελλάδα προχωρά, αλλά αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, η αξιοποίησή του φτάνει πλέον σε ένα στάδιο όπου το διοικητικό φορτίο είναι μεγάλο και εξαρτάται περισσότερο από τις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμα την τροποποίηση του σχεδίου της αναφορικά με τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Στο σχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν οι νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα πλαίσια του REPower EU. Οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και η Κομισιόν τονίζει ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και τα προγράμματα εξοικονόμησης, όμως προχωρά σε μια σειρά από συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, συγκεκριμένα τις εξής:

  • Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών εφοδιασμού.
  • Επέκταση της ανάπτυξης των ΑΠΕ μέσω νέων ρυθμιστικών πλαισίων και απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέες ΑΠΕ και αιολικά.

Τονίζεται σχετικά ότι η αποζημίωση των standalone μπαταριών και των συστημάτων behind-the-meter είναι απαραίτητη και θα συμβάλει στην υψηλή ανάπτυξη των ΑΠΕ. Επίσης, οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την αυτοκατανάλωση χρειάζονται περισσότερη σαφήνεια και κίνητρα. Στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών, κρίσιμο είναι να μην υπάρξουν υψηλοί χρόνοι υλοποίησης των έργων, ενώ το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη γενικότερα.

  • Ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρισμού και της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας.
  • Προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ και της αυτοκατανάλωσης.
  • Δημιουργία πλαισίου για το πράσινο υδρογόνο και το βιομεθάνιο.
  • Περισσότερα μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, στοχευμένα μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
  • Πολιτικές για τις δεξιότητες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
  • Στήριξη της απανθρακοποίησης των μεταφορών, ιδίως στα ηλεκτρικά οχήματα.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Κομισιόν αναγνωρίζει τη συμβολή της χώρας μας στον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της περιοχής μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Κομισιόν θεωρεί πολύ θετικό βήμα την αναβάθμιση του αγωγού IGB από τα 3 στα 5 δισ. κ.μ. ετησίως, όπως και τον ΤΑΡ και το τερματικό της Αλεξανδρούπολης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα