Σε νομική διελκυστίνδα μπαίνει για τα καλά το πρόγραμμα έξυπνων φορτιστών του ΔΕΔΔΗΕ

Σε νομική διελκυστίνδα μπαίνει για τα καλά το πρόγραμμα έξυπνων φορτιστών του ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΔΔΗΕ EUROKINISSI

Η Landis+Gyr που λειτουργεί στην Ελλάδα εργοστάσιο στην Κόρινθο, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν βρεθεί εκτός διαγωνισμού.

Την πρόθεσή των Ελβετών της Landis+Gyr να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που δεν υπάρξει δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του αποκλεισμού τους από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Werner Lieberherr, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο Αριστείδης Παπάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Landis+Gyr ΑΕ και η Eva Borowski, υπεύθυνη γραφείου τύπου του Ομίλου, όπου παρουσιάστηκαν όλοι οι λόγοι, σύμφωνα τους οποίους, δεν ευσταθεί νομικά, κατά την γνώμη της Landis+Gyr, ο αποκλεισμός του Ομίλου από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Ήδη από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά άδικη μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας μας» και για ερωτηματικά που δημιουργούνται από την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ να αποκλείσει, ήδη από το στάδιο, τη μόνη εταιρεία που έχει εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση των Ελβετών να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για να αντιταχθούν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ανέφεραν επίσης, ότι αν δεν ευοδωθούν οι προσφυγές της εταιρείας, τότε οι επενδύσεις που γίνονται ή σχεδιάζονται στο εργοστάσιο της Κορίνθου, μεταξύ άλλων για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, θα επανεξεταστούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr παρέλειψε να δηλώσει την Landis+Gyr ΑΕ στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD).

Από την πλευρά της, η ελβετική εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Έλληνα Διαχειριστή ως αβάσιμο, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν τεκμαίρεται από πουθενά. Όπως αναφέρθηκε από τον Werner Lieberherr, η Landis+Gyr AG ακολούθησε τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η Ενότητα Δ πρέπει να συμπληρώνεται για φορείς στην δυναμικότητα των οποίων “δεν βασίζεται” ο προσφέρων αλλά τους οποίους αξιοποιεί ως υπεργολάβους.

Η Landis+Gyr AG συμπλήρωσε την Ενότητα Γ (Πληροφορίες σχετικά με την Εξάρτηση από την Δυναμικότητα άλλων Φορέων) για τη Landis+Gyr A.Ε., καθώς η Landis+Gyr A.Ε. (δηλαδή η ελληνική θυγατρική που είναι το εργοστάσιο στην Κόρινθο, αποτελεί φορέα στην παραγωγική δυναμικότητα του οποίου βασίζεται η Landis+Gyr AG προκειμένου να πληροί τα κριτήρια επιλογής που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση να παράγονται στην Ε.Ε. οι έξυπνοι μετρητές.

Επίσης, η Landis+Gyr AG ανέφερε ότι η Landis+Gyr A.Ε, δηλώνεται ως ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε άλλα βασικά σημεία της αίτησης του διαγωνισμού: Στη Συνοδευτική Επιστολή, την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγικής Δυναμικότητας στην Κόρινθο, τη Δήλωση Δέσμευσης για Εξάρτηση Τεχνικής και Επαγγελματικής Δυναμικότητας, και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έντυπο Σύμβασης.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι, ακόμη κι αν υπήρχε κάποια ασάφεια, ο ΔΕΔΔΗΕ, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υποχρεούται να ζητήσει διευκρινίσεις από την εταιρεία, γεγονός που δεν έγινε ποτέ. Συμπλήρωσε δε πως η όλη διαδικασία γεννά πολλά ερωτηματικά, δεδομένου κιόλας ότι η Landis+Gyr ΑΕ παραμένει ο μόνος παραγωγός έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα ενώ σε επίπεδο Ομίλου παραμένει ένας εκ των βασικών προμηθευτών έξυπνων μετρητών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, «αλγεινή εντύπωση» προκαλεί η απόφαση αποκλεισμού ήδη από την φάση της προεπιλογής και όχι από τον ίδιο τον διαγωνισμό.

Όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, η ελβετική εταιρεία έχει ήδη ζητήσει, με προσφυγή που έχει καταθέσει, την ακύρωση της απόφασης και την αναστολή εκτέλεσης της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το «δίκαιο θα επικρατήσει».

«Θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συμμέτοχοι στο διαγωνισμό και έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Landis+Gyr στην Ελλάδα

Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη 51 χρόνια στην Ελλάδα με επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στην Κόρινθο μόνο τα τελευταία 5 χρόνια.

Το εργοστάσιο στη Κόρινθο απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζόμενους, νούμερο διπλάσιο σε σχέση με το 2015. Το εργοστάσιο στην Κόρινθο αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα στην Ευρώπη, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια πελατειακή βάση και την τοπική βιομηχανία.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, η Κόρινθος αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη περισσότερων από 80 από τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της μονάδας, το εργοστάσιο της Κορίνθου παράγει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ετησίως, ενώ σήμερα, το ~75% εξάγεται στην Ευρώπη και το υπόλοιπο ~25% στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας. Πρόκειται για την μοναδική εταιρεία παραγωγής Έξυπνων Μετρητών στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η εταιρεία παράγει μετρητές φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο. Τέλος, στα σχέδια της εταιρείας είναι και η παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα