Σε περιβάλλον με περισσότερο ρίσκο και αβεβαιότητες κινούνται οι επενδύσεις ΑΠΕ
Διαβάζεται σε 4'Τι είπαν, κυβέρνηση και αγορά στο 6ο συνέδριο Renewable & Storage Forum για το νέο περιβάλλον και για τις τιμές καταναλωτή.
- 04 Νοεμβρίου 2024 06:49
Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, όπως το τέλος των επιδοτήσεων, η αύξηση των περικοπών απορρόφησης ρεύματος, οι περισσότερες ώρες με μηδενικές ή αρνητικές τιμές κ.λπ.
Αυτό προέκυψε από όσα ανέφεραν, μιλώντας στο 6ο Renewable & Storage Forum που οργάνωσε κατά το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου το εξειδικευμένο πόρταλ energypress.
Σε κάθε περίπτωση, τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες για τους επενδυτές ΑΠΕ είναι πλέον μεγάλα, ενώ οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει το ΥΠΕΝ είναι δύσκολες, αφού το νέο πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει αφενός επάρκεια για το σύστημα, αφετέρου καθαρό ορίζοντα στους επενδυτές και φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον απότομου μετασχηματισμού και ραγδαίων ανατροπών, απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη δεν υπάρχουν, και ότι όσοι νομίζουν πως είναι ακόμη προστατευμένοι θα βρεθούν ενώπιον εκπλήξεων. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη πλευρά του στην αγορά, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.
«Έρχονται βίαιοι επενδυτικοί κύκλοι στις ΑΠΕ», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η αγορά θα πρέπει να αναλάβει τα ρίσκα της και θυμίζοντας ότι οι καταναλωτές ακόμη πληρώνουν ένα λογαριασμό κοντά στα 900 εκατ. ευρώ από τις παλαιότερες επιδοτήσεις.
«Σας ακούγεται δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο, ο μέσος καταναλωτής που είναι μισθωτός με εισόδημα 1.300 ευρώ τον μήνα να πληρώνει επιδοτήσεις σε έναν παραγωγό πράσινης ενέργειας που έχει να επενδύσει 300.000 ευρώ σε φωτοβολταΐκό;» διερωτήθηκε, λέγοντας ότι η αγορά αυτή χρειάζεται υπομονή, και ότι η συμβουλή αυτή την ώρα (προς τους επενδυτές) είναι επιβράδυνση ώστε να μην καταστραφεί η αξία που έχει μέχρι τώρα δημιουργηθεί.
Εκτίμησε δε, ότι το τέλος των επιδοτήσεων σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν στους τομείς που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπως π.χ. στα αιολικά, (εν αντιθέσει μα τα φωτοβολταικά) τα οποία θεωρούνται μονόδρομος ώστε να πέσουν οι τιμές χονδρικής όλο το 24ωρο, και όχι μόνο τα μεσημέρια.
Σε αυτή τη φάση, όπου το πράσινο story ξαναγράφεται, το παλιό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του και που η αναντιστοιχία ανάμεσα στη προμήθεια ενέργειας (supply) και τη ζήτηση (demand) ολοένα μεγαλώνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους των νέων έργων, βρίσκεται η αγορά των ΑΠΕ, η οποία πάντως ακόμη «ψάχνεται», όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις πληθώρας στελεχών εταιρειών του χώρου.
«Μέχρι τώρα οι επενδυτές αντιμετώπιζαν το ρίσκο της έκθεσης στις τιμές αγοράς. Σε αυτό προστέθηκε το ρίσκο της ποσότητας της ενέργειας που τελικά θα εγχέεται (περικοπές) και τώρα αναφύεται το ρίσκο του πόση από αυτή την ενέργεια τελικά θα αμείβεται (μηδενικές τιμές)», είπε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μιχάλης Βερροιόπουλος, κάνοντας λόγο για επενδυτική αβεβαιότητα.
«Δεν χρειάζεται ο επενδυτής προστασία. Πρέπει ο καθένας να παίξει τον ρόλο του. Η κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρχουν αγορές που λειτουργούν, χωρίς περιορισμούς, με έλεγχο συμπεριφοράς αλλά χωρίς περιορισμούς και οι υπόλοιποι να πάρουμε τα ρίσκα μας», ανέφερε από τη πλευρά του ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Οil Renewable Energy (MORE) και Πρόεδρος του ΕΣΑΗ.
Γιατί οι φθηνές ΑΠΕ δεν “περνούν” στις τιμές
Στο θέμα των τιμών, ενδιαφέρον έχει η παραδοχή του κ. Νίκου Τσάφου, συμβούλου του κ. Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας ότι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ δεν αποτυπώνεται ακόμα στα τιμολόγια και στις τιμές χονδρικής (θέμα που είχε θέσει και ο Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ), καθώς συνεχίζουμε να έχουμε από τις πιο ακριβές αγορές στην Ευρώπη.
Το ερώτημα γιατί οι φθηνές ΑΠΕ δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερες τιμές ρεύματος ανέδειξε και ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στ. Λουμάκης, λέγοντας ότι στοιχίζουν στον καταναλωτή 9,7 λεπτά/κιλοβατώρα στην περίπτωση των αιολικών-φωτοβολταϊκών, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις πιο ακριβές τεχνολογίες (ΣΗΘΥΑ, βιομάζα, οικιακά φ/β) τότε φτάνουν τα 10,7 λεπτά.
Αλλά, όπως είπε, ο καταναλωτής φτάνει να πληρώνει στη λιανική, τιμές γύρω στα 15 λεπτά, ενώ συνυπολογίζοντας και τη χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ, συγκεντρώνεται ένα ποσό 17,4 λεπτών, παρ’ ότι το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ είναι πολύ χαμηλότερο.