Σε συγκέντρωση της ενεργειακής αγοράς οδηγούν οι μειωμένες αποδόσεις των ΑΠΕ

Διαβάζεται σε 5'
Σε συγκέντρωση της ενεργειακής αγοράς οδηγούν οι μειωμένες αποδόσεις των ΑΠΕ
ISTOCK

Ο πρόεδρος της Mytilineos (και πλέον Metlen) «βλέπει» ότι οι καθετοποιημένοι παίχτες θα αξιοποιήσουν την ασφυξία που θα προκληθεί στους μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Mytilineos, με την μετονομασία της σε Metlen Energy & Metals, που εγκρίθηκε χθες από την 24η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Η νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου σηματοδοτεί το όραμα και τις φιλοδοξίες για την «επόμενη μέρα», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, καθώς την ικανότητά του να ενισχύσει το «αποτύπωμα» του, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, αντανακλά την στρατηγική στόχευση του Ομίλου στο κομμάτι των συνεργειών με προεξάρχουσες τις δύο βασικές δραστηριότητες, μεταλλουργία και ενέργεια, καθώς και την ισχυρή πλέον διεθνοποίηση του Ομίλου.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτηση, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως «η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν άλλο μεγαλύτερο κύκλο». Εξηγώντας την αλλαγή του ονόματος, ο Προέδρος του Ομίλου σημείωσε ότι η εταιρεία γνωρίζει πλέον τέτοια ανάπτυξη και δράση που έχει υπερβεί το όνομα οποιουδήποτε, χαράσσοντας μια νέα επιτυχημένη πορεία.

«Αντιλαμβάνεστε όλοι την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος. Ό,τι όνομα και να διάλεγε κανείς, δεν θα ήταν σαν το προηγούμενο. Θέλω να ελπίζω πως θα το χωνέψετε, εγώ το χώνεψα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος.

Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού που φέρνει η εμφάνιση των μηδενικών και αρνητικών τιμών στην χονδρεμπορική ρεύματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή -ο οποίος υπενθύμισε πως ο κ. Μυτιληναίος είχε προβλέψει την επικείμενη κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών και στο εγχώριο σύστημα, σε συνθήκες υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ και μειωμένης ζήτησης- ο «ισχυρός άνδρας» της Mytilineos σημείωσε πως η επενδυτική υπερθέρμανση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών έχει ως συνέπεια πλέον το δυναμικό ΑΠΕ να υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στις ώρες που υπάρχει είτε ηλιοφάνεια, είτε υψηλό αιολικό δυναμικό, είτε και τα δύο.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή, σημείωσε πως λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης για μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ξεκινήσαμε εδώ και πολλά χρόνια με πολύ υψηλές επιδοτούμενες τιμές, μέσω των συμβάσεων Feed-in-Tariff. Παρόλο που οι τιμές μειώθηκαν στην πορεία, η διαδικασία αμοιβής της «πράσινης» ενέργειας δημιούργησε στον κόσμο την επιθυμία να επενδύσει το κομπόδεμά του σε ένα φωτοβολταϊκό, για να εξασφαλίσει ένα διά βίου εισόδημα.

«Μου θυμίζει τη δεκαετία του ΄80, όταν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπήρχαν τέσσερα βιντεοκλάμπ και οι ιδιοκτήτες νόμιζαν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους. Κάτι ανάλογο έγινε με τις ΑΠΕ, όπου συνέρρευσαν πολλοί ιδιώτες, εταιρείες, αγροτικοί συνεταιρισμοί», πρόσθεσε.

Εκτίμησε πως σύντομα θα δούμε στην Ελλάδα «σοβαρές» αρνητικές τιμές. «Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι από τα βασικά θέματα των ενεργειακών εταιρειών σήμερα. Ωστόσο, οι καθετοποιημένες εταιρείες -τονίζω την καθετοποίηση- βρίσκουν σιγά σιγά τις λύσεις και καταφέρνουν και χρησιμοποιούν τις μηδενικές τιμές υπέρ της “υγείας” των ίδιων και υπέρ των πελατών τους. Όποιος πάλι δεν είναι καθετοποιημένος και έχει ένα πάρκο 5 Μεγαβάτ, με το οποίο ήλπιζε πως θα έχει μία μόνιμη απολαβή εφ΄ όρου ζωής, θα αρχίσει τώρα να έχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Προέβλεψε πως θα καταργηθούν τελείως οι διαγωνισμοί για λειτουργική ενίσχυση, καθώς και η χορήγηση όρων σύνδεσης. «Αυτή είναι η προσωπική μου πρόβλεψη, το υπουργείο δεν έχει ακόμη εκφραστεί», σημείωσε.

Επομένως, πλέον όποιος θα θέλει να αναπτύξει ένα έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του επιχειρηματικού ρίσκου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίγνωση πως μερικές ώρες της ημέρας μπορεί να μην εισπράττει έσοδα για την παραγωγή του, ή η παραγωγή του να απορρίπτεται.

«Αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, οι ανανεώσιμες πηγές θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές, μέχρι να βρεθεί ισορροπία. Προβλέπω πως αυτή η ισορροπία θα βρεθεί μαζί με τη συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε λίγους ισχυρούς Ομίλους με οικονομικές δυνατότητες και know-how για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», τόνισε.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο θέμα των δικτύων, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν κληθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να ανταποκριθούν σε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρώτα βάλαμε το κάρο και μετά το άλογο», είπε, αφού πρώτα κατασκευάστηκαν άπειρα Μεγαβάτ ΑΠΕ και μετά τέθηκε το ερώτημα τι θα γίνει η παραγωγή τους.

«Είναι σαν να χτίσαμε ένα σπίτι και μετά να ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχει νερό σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Αυτή η πραγματικότητα φέρνει σε δύσκολη θέση τις τράπεζες, και για δάνεια που έχουν δώσει για έργα τα οποία δεν καλύπτονται από εγγυημένες τιμές, αλλά και για το τι θα κάνουν στο μέλλον». Σημείωσε πως αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που προβλέπεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προβλέποντας ότι το Momentum θα ανασχεθεί και από τις κυβερνήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα