Σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Μεγαλόπολη, τα επόμενα μεγάλα έργα της ΔΕΗ
Διαβάζεται σε 3'
Αν διατηρηθεί η ταχύτητα με την οποία «τρέχει» το πρόγραμμα είναι αρκετά πιθανό ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ να επιτευχθεί πολύ σύντομα.
- 10 Απριλίου 2025 06:25
Από τη δεξαμενή της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και επί ελληνικού εδάφους πιθανότατα από τη Μεγαλόπολη θα προέλθουν τα επόμενα μεγάλα έργα που θα «βάλει στην πρίζα» η ΔΕΗ, από μόνη της ή από κοινού με ξένους πάρτνερ, έχοντας πάντα το βλέμμα στο στόχο για χαρτοφυλάκιο 12 GW το 2027.
Από τα φωτοβολταικά, τα αιολικά, τις μπαταρίες και τα μικρά υδροηλεκτρικά που αναμένεται να υλοποιηθούν φέτος και του χρόνου στο γεωγραφικό τόξο «Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ιταλία», αθροίζεται ένας επενδυτικός όγκος κοντά στα 2 δισ ευρώ, καλύπτοντας ίσως και νωρίτερα το στόχο του ομίλου.
Αν διατηρηθεί η ταχύτητα με την οποία «τρέχει» το πρόγραμμα είναι αρκετά πιθανό ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ για το 2027, στα 12 GW από 6,2 GW που είχε εγκαταστήσει μέχρι το Μάρτιο του 2025, να επιτευχθεί πιο σύντομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό της πλάνο.
Στην αρχή της εβδομάδας ανακοινώθηκαν δύο φωτοβολταικά στην κεντρική Μακεδονία από κοινού με την RWE (567 MW). Είχαν προηγηθεί άλλες δύο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Το ρυθμό με τον οποίο κινείται η επιχείρηση σηματοδοτεί και το γεγονός ότι από το Νοέμβριο του 2024, οπότε και ο CEO Γιώργος Στάσσης είχε ανακοινώσει την αναθεώρηση του στρατηγικού της πλάνου (2025-2027) μέχρι και σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 700 νέα MW έργων.
Στο μέτωπο των αιολικών, υπό κατασκευή βρίσκεται πάρκο 26 MW, προϋπολογισμού 31,6 εκατ ευρώ, στη περιοχή των Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του πάρκου «Κάρκαρος», ισχύος 36,4 MW, (45,5 εκατ ευρώ) στο δήμο Δελφών, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025. Εντός της φετινής χρονιάς ξεκίνησαν και τα έργα για το αιολικό ισχύος 60 MW στις θέσεις Γέρακας (15 MW) και Μηλιά-Καπετάνιος-Λιβαδοκορφή (45 MW) στη Ροδόπη.
Στο ίδιο επιταχυνόμενο μοτίβο, ο όμιλος τρέχει μια σειρά μικρότερων έργων, τόσο φωτοβολταϊκών, αιολικών και υδροηλεκτρικών, όπου ποντάρει πολλά για να διαφοροποιήσει τεχνολογικά το portfolio του, ενώ ταχύτητες ανεβάζει και στο εξωτερικό, όπου έπεται η είσοδος στην αγορά της Κροατίας. Συνυπολογίζοντας τα συνολικά 160 MW στην Ιταλία (32 MW αυτά που λειτουργούν), τα 550 MW που έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στη Βουλγαρία και ένα συνολικό pipeline 3,7 GW σε διάφορα στάδια, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να υλοποιήσει νωρίτερα από το στόχο του 2027.
Τον τόνο δίνει όλο και περισσότερο η Ρουμανία, απ’ όπου και ξεκίνησε η εκτός συνόρων επέκταση, όπου μια ματιά στον πίνακα δείχνει ότι τα υπό κατασκευή έργα αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου. Αθροίζοντας τα έργα της ρουμανικής αγοράς προκύπτει ένα νούμερο 1,5 GW, λίγο μόνο κάτω από αυτά της ελληνικής (1,9 GW) και πολύ πάνω από τα δύο cluster φωτοβολταικών της Ιταλίας.