Σημαντικά οφέλη για εγχώρια οικονομία και βιομηχανία από την αποθήκευση CO2
Αναγκαία η ευελιξία του πλαισίου σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που δημοσιοποίησαν ΕΔΕΥΕΠ – KPMG.
- 25 Απριλίου 2023 06:23
Πολλαπλά κέρδη για το περιβάλλον, την εγχώρια οικονομία και τη βιομηχανία θα έχει η ανάπτυξη μίας λειτουργικής αλυσίδας αξίας δέσμευσης και αποθήκευσης CΟ2 (CCS), όπως υποστηρίζει η Λευκή Βίβλος των ΕΔΕΥΕΠ & KPMG. Κι αυτό γιατί με την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ηγετική θέση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS μπορεί να παράσχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ελληνικές βιομηχανίες, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες απασχόλησης και προσελκύοντας χρηματοδότηση από την ΕΕ, ιδίως μέσω του Ταμείου Καινοτομίας. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, η δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας στην τεχνολογία CCS θα συμβάλει στην ευημερία της χώρας και την επίτευξη των κλιματικών της στόχων, ενώ θα συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τις ΕΔΕΥΕΠ & KPMG, αν και το σχετικό πλαίσιο είναι ολοκληρωμένο, ακολουθώντας τις βασικές κατευθύνσεις της αντίστοιχης ευρωπαϊκής Οδηγίας, ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τη νέα διάταξη που επιτρέπει στους κατόχους έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες να αξιοποιήσουν τις έρευνες που έχουν ήδη διεξαγάγει, και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει, για τη λήψη άδειας έρευνα για την αποθήκευση CO2 σε τμήματα του μπλοκ που τους έχει παραχωρηθεί.
«Η διεθνής πρακτική δείχνει πως η ίδια ευελιξία απαιτείται και με τους κατόχους αδειών έρευνας για αποθήκευση CO2, ή αδειών αποθήκευσης διοξειδίου· υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να μεταβιβάζουν τις άδειες σε τρίτους, αντί να εγκαταλείψουν τα πρότζεκτ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα πιο κατάλληλα επιχειρηματικά μοντέλα, φαίνεται ότι η επιτυχημένη συνταγή για το CCS είναι ο συνδυασμός διάφορων σχημάτων εσόδων. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον –όπου οι επενδυτές θα μπορούν να ανακτήσουν το κόστος εντός ενός εύλογου χρονικού ορίζοντα, και οι χρήστες θα έχουν κίνητρα να δεσμεύσουν CO2, μειώνοντας τα τιμολόγια χρήσης και επεκτείνοντας την υποδομή– οι κίνδυνοι θα πρέπει να κατανεμηθούν σωστά, ώστε να δημιουργείται ισορροπία στη νεοαναδυόμενη αγορά.
Με βάση τη Λευκή Βίβλο, μαθαίνοντας από την εμπειρία πιο προηγμένων χωρών, όπου ήδη λειτουργούν επιτυχώς έργα CCS, θα ενισχύσει την εκκίνηση ανάλογων έργων στη χώρα. Επίσης, τα επιδεικτικά έργα μεγάλης κλίμακας μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τη δημιουργία ενός ώριμου τοπίου για εμπορικά έργα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις