Σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του καλωδίου Ελλάδας – Αιγύπτου

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού τω δύο χωρών θα «μπουν» στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Επιδιώκουν να ενταχθούν στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Στα επόμενα βήματα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, συμφώνησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μαχμούντ Εσμάτ, κατά τη συνάντησή τους στο Κάϊρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού.

Ως αποτέλεσμα της κοινής απόφασης των δύο Υπουργών, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).

Ο κ. Σκυλακάκης συναντήθηκε και με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Αιγύπτου Καρίμ Μπανταβί, με τον οποίο συμφώνησαν να καταρτιστεί και να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) αναφορικά με την συνεργασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), έργα απαραίτητα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Από κοινού, μάλιστα, θα διεκδικήσουν, με αίτημά τους στην Κομισιόν, αλλαγές στον σχετικό Κανονισμό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή και αποθήκευση ελληνικής προέλευσης CO2 στην Αίγυπτο, θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για την ελληνική βιομηχανία, που θα επιτρέψει την προώθηση και των αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, ο Όμιλος Κοπελούζου προχώρησε σε συμφωνία με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα εξάγει υγροποιημένο αέριο (LNG) στην Ελλάδα και στην Αν. Ευρώπη.

Το εγχείρημα στοχεύει στην μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, την επαναεριοποίηση μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, και από εκεί την εξαγωγή ποσοτήτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο των επαφών του ομίλου Κοπελούζου στο Κάιρο με κεντρικό θέμα τα επόμενα βήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και έγινε γνωστή με ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της χώρας.

Η Αίγυπτος «βλέπει» ότι οι ελληνικές υποδομές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος κόμβος μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) προς την Ευρώπη.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της αιγυπτιακής πλευράς, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ, αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης μπορούν μακροπρόθεσμα να παίξουν κομβικό ρόλο για τη δημιουργία ενός τέτοιου ενδιάμεσου hub, αυξάνοντας σημαντικά τις εισαγωγές LNG από την περιοχή. Επιπλέον η εγγύτητα της Ελλάδας με την Αίγυπτο διευκολύνει ακόμη και τις spot αγορές και μάλιστα σε καλές τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα