Συμφωνία ΥΠΕΝ – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για κονδύλια 2 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές
Πρόκειται για χρηματοδότηση έργων υποδομής (οδικά, περιβαλλοντικά κλπ) αναγκαία για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης, της Φλώρινα και της Αρκαδίας (Μεγαλόπολη).
- 11 Ιουνίου 2021 06:14
Ένα ακόμη βήμα πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα για την ενεργοποίηση του σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης προκειμένου να τρέξει το master plan για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ένα στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της για την απολιγνιτοποίηση όσο κυρίως για την ομαλή μετάβαση των περιοχών σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη σύναψη χρηματοδοτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αντληθούν δάνεια μέχρι και 2 δις. ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους των δημοσίων επενδύσεων. Πρόκειται κυρίως για έργα υποδομών (οδικά, περιβαλλοντικά κλπ) αναγκαία για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη στήριξη του παραγωγικού προτύπου που επιχειρείται στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης, της Φλώρινα και της Αρκαδίας (Μεγαλόπολη).
Η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί, λένε οι πληροφορίες, ανάμεσα στην ΕΤΕπ και το ΥΠΕΝ στις 24 Ιουνίου. Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη και τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ.
Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ όπως είχε αναγγείλει ο κ. Μουσουρούλης εντάσσονται σε ένα πακέτο επιπρόσθετων πόρων 3 δις. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για την εφαρμογή του ΣΔΑΜ. Τα 2 δις. είναι από την ΕΤΕπ και το 1 δις. ευρώ από το Invest EU. Η χώρα μας από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δικαιούται 2 δίς ευρώ. Έτσι το σύνολο των πόρων ανέρχεται στα 5 δις. ευρώ.
Οι τεχνολογίες ΑΠΕ και υδρογόνου φαίνεται πως έχουν ισχυρή θέση στους σχεδιασμούς για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία. Για το σκοπό αυτό, η Περιφέρεια αποσκοπεί στη σύμπραξη με κορυφαίους ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε προ ημερών το σχέδιο και τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του ΝΠΙΔ Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την υλοποίηση της Πράξης «Υποστήριξη Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ – Υδρογόνου και ωρίμανσης σχετικών επενδυτικών σχεδίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
Το έργο στοχεύει στην υποστήριξη σε εργαστηριακό – ερευνητικό επίπεδο των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον έγκαιρο σχεδιασμό και την ωρίμανση σχετικών ανταγωνιστικών έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις