Συμβούλιο Υπουργών: Αναζήτηση φόρμουλας για κοινές προμήθειες αερίου, διαφωνίες για το πλαφόν
Πολύ αργά κυλάνε οι διαδικασίες στην Ε.Ε. αφού και οι υπουργοί Ενέργειας δεν κατάφεραν να εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής.
- 26 Οκτωβρίου 2022 06:11
Μια γενική συζήτηση για να προσδιοριστούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για το φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου και στήριξαν την δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών στις τιμές.
Για το πλαφόν στο αέριο και το μηχανισμό που θα ελέγξει τις τιμές του TTF υπήρξαν διαφορές μεταξύ των υπουργών. Το στοιχείο κλειδί είναι πως θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες.
Ενδεχομένως για το πλαφόν να μην υπάρξει συμφωνία ούτε τον Νοέμβριο, με συνέπεια να παραπεμφθεί σε επόμενη Σύνοδο τον Δεκέμβριο. Παράλληλα κάποιοι υπουργοί ζήτησαν μέτρα για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Δεδομένων των διαφωνιών θα υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών στις 24 Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Στη συνέντευξη Τύπου, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, υπογράμμισε πως στο χρονικό διάστημα μέχρι τη νέα έκτακτη Σύνοδο, η Κομισιόν θα εργαστεί για την επεξεργασία του τρόπου εφαρμογής του πλαφόν στο TTF, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια τροφοδοσίας με αέριο. Όπως συμπλήρωσε, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή σε έκτακτες συνθήκες και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
Στην Επίτροπο τέθηκε επίσης η ερώτηση για την εναλλακτική προοπτική εφαρμογής πλαφόν στο αέριο ειδικά για ηλεκτροπαραγωγή, με αφορμή το non paper που συνέταξαν οι Βρυξέλλες. Η κ. Σίμσον απάντησε πως για τη συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει εξασφαλισθεί η απαραίτητη κλίμακα ομοφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να συμπεριληφθεί από τις Βρυξέλλες σε προτεινόμενο Κανονισμό.
Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ο Έλληνας υπουργός κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να εξειδικευθούν, εντός των επόμενων ημερών, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πράγας.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει τον μηχανισμό των κοινών αγορών, μέσω της πλατφόρμας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) τον καθορισμό ενός εναλλακτικού δείκτη τιμών για τις εισαγωγές LNG.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε υπογραμμίσει ότι «υπάρχει ισχυρή και ομόφωνη δέσμευση να δράσουμε από κοινού, ως Ευρωπαίοι, για να επιτύχουμε τρεις στόχους: χαμηλότερες τιμές ή μείωση των τιμών, εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συνέχιση της εργασίας για τη μείωση της ζήτησης».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει ότι «έχουμε έναν πολύ καλό και σταθερό οδικό χάρτη για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο θέμα των τιμών της ενέργειας» επισημαίνοντας ότι «οι ηγέτες έδωσαν τη στρατηγική καθοδήγηση».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις