Σιωπηρές αυξήσεις στο ρεύμα μέσα από τα “ψιλά γράμματα” των τιμολογίων
Οι υψηλές τιμές που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χονδρεμπορική του ρεύματος, ενεργοποιούν τις ρήτρες που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια πολλών παρόχων και οδηγούν σε αυξήσεις για τον καταναλωτή.
- 08 Δεκεμβρίου 2020 06:31
Το μεγάλο πλήθος των εταιρειών που “πουλάνε” ρεύμα στη λιανική, και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους για την απόκτηση μεριδίων, έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, για να προστατευθούν οι εταιρείες από πιθανές απότομες μεταβολές στο ενεργειακό κόστος, έχουν καθιερώσει σε μεγάλο βαθμό την ένταξη ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής μέσα στα τιμολόγια που προτείνουν στους καταναλωτές και βέβαια μέσα στις συμβάσεις που υπογράφουν μαζί τους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τη λεγόμενη “ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος” η οποία γνωστοποιείται μεν στους υποψήφιους πελάτες αλλά εκείνο που κυρίως τονίζεται είναι η ονομαστική χρέωση της κιλοβατώρας.
Συνήθως, όσο χαμηλότερη είναι η χρέωση κιλοβατώρας, τόσο πιο γρήγορα ενεργοποιείται η ρήτρα χονδρεμπορικής.
Μετά από μεγάλο διάστημα χαμηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, από την 1η Νοεμβρίου και μετά, οπότε ξεκίνησε και στη χώρα μας το χρηματιστήριο ενέργειας που έχει υιοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις. Το λεγόμενο target model δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Συνολικότερα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές αυξητική τάση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σημαντικό πάντως για τους καταναλωτές είναι ότι οι τωρινές αυξήσεις στη χονδρεμπορική έχουν ωθήσει πολλούς από τους παρόχους ρεύματος να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις τους και να αυξήσουν τις τιμές που χρεώνουν, χωρίς αυτό να ανακοινώνεται ή να προειδοποιείται ο καταναλωτής. Ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν λάβει “φουσκωμένους” λογαριασμούς και η εξήγηση που λαμβάνουν όταν επικοινωνούν με την εταιρεία τους είναι απλή: Η χρέωση ακολουθεί τις χονδρεμπορικές τιμές, όπως προβλέπεται (και είναι αλήθεια) από τις συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες καταγράφονται ήδη και στη Μέση Τάση που αφορά μεγάλες καταναλώσεις από εμπορικές αλυσίδες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λπ. Στον τομέα αυτό δεν υπάρχουν “οριζόντια” τιμολόγια αλλά κάθε καταναλωτής παίρνει προσφορές από τις εταιρείες προμήθειας και επιλέγει με βάση το συμφέρον του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι πάροχοι ρεύματος, μεγάλοι και μικροί, δίνουν πλέον πολύ υψηλότερες προσφορές σε σχέση με λίγες εβδομάδες πριν, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές λαμβάνουν ειδοποίηση ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές και στα υπογεγραμμένα συμβόλαια.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα συνεχίσουν οι χονδρεμπορικές τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επιχειρήσει να παρέμβει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Προς ώρας, μπαίνοντας η εβδομάδα, φαίνεται ότι υπάρχει πράγματι αποκλιμάκωση στο χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο, ακόμα και αν αποφευχθούν οι ακραίες και “επιθετικές” συμπεριφορές των ηλεκτροπαραγωγών, δεν αποκλείεται, λόγω της ευρωπαϊκής κατάστασης και τις τιμές των καυσίμων, το ρεύμα να κάνει υψηλές “πτήσεις” για όλο το χειμώνα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr