Σκληρές ποινές και αφαίρεση άδειας για ηλεκτρολόγους που συμμετέχουν σε ρευματοκλοπές
Διαβάζεται σε 3'Μέτρα για τους κακοπληρωτές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών ενσωματώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
- 09 Απριλίου 2024 06:05
Τη «μάστιγα» των ρευματοκλοπών που εστιάζεται κυρίως στην επαγγελματική χρήση, υποστηρίζει ότι θα χτυπήσει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, βάζοντας στο στόχαστρο έναν από τους βασικότερους κρίκους τους, τους ηλεκτρολόγους που παρέχουν τεχνογνωσία έναντι της κατάλληλης αμοιβής.
Στο εξής, ο ηλεκτρολόγος που θα καταδικάζεται αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, θα τού αφαιρείται η άδεια.
Το πολυνομοσχέδιο, όμως, του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε διαβούλευση μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυστηροποιεί γενικότερα το πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία των ηλεκτρολόγων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, όπου και εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα των ρευματοκλοπών.
Η επίμαχη προσθήκη ορίζει ότι για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο «Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων», υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της. Αφού πρώτα ενημερωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, τότε αναλόγως, θα ηλεκτροδοτεί και την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, σε περίπτωση αλλαγής χρήστη – καταναλωτή, τότε ο καινούργιος οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης.
Δηλαδή το νέο πλαίσιο καθιστά τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, συνυπεύθυνο έναντι του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα, που σημαίνει ότι κάποιος θα σκεφτεί δεύτερη φορά να υποβάλει μια ψευδή υπεύθυνη δήλωση.
Στην πράξη, οι ρυθμίσεις αποσκοπούν αφενός στο να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος μηχανισμός εντοπισμού ρευματοκλοπών και δη στις παροχές με επαγγελματική χρήση, αφετέρου στο να τεθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, προκειμένου να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στην τέλεση ρευματοκλοπών, διά της πρόβλεψης ακόμη και αφαίρεσης της οικείας επαγγελματικής αδείας, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε ύφεση, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, με τη πλειονότητα των παραβατών να προέρχεται από το χώρο των επιχειρήσεων, όπως είχε αναφέρει ο ΥΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης το περασμένο Νοέμβριο. Όπως είχε τότε πει, διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.
Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000. Τις είχε υπολογίσει στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, δηλαδή σε μια ζημιά κοντά στα 400 εκατ ευρώ το χρόνο για τους συνεπείς καταναλωτές, γι’ αυτό και είχε εξαγγείλει τις διατάξεις που ενεργοποιούνται με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.