Σκοτεινό σενάριο: Χειμώνας με δελτίο για ενέργεια στην Ευρώπη

Σκοτεινό σενάριο: Χειμώνας με δελτίο για ενέργεια στην Ευρώπη
Ειδικό πλοίο που χρησιμοποιείται για κατασκευαστικές εργασίες στον αγωγό φυσικού αερίου Γερμανίας-Ρωσίας Nord Stream-2 Jens Buettner/AP

Τι θα μπορούσε να γίνει στην Ευρώπη στη περίπτωση που κοπεί εντελώς η παροχή ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream.

Ορατός είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη να μείνει χωρίς επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου στη κορύφωση της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, σε περίπτωση πάντα που κοπεί η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream. Αυτό τουλάχιστον προειδοποιεί η Wood Mackenzie Ltd.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το χειρότερο σενάριο είναι να κλείσει εντελώς ο ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία και παράλληλα η Ευρώπη να αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

“Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα αντιμέτρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια κατανομή της ζήτησης (σ.σ. δελτίο)”, προειδοποίησε ο Massimo Di Odoardo.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε περαιτέρω τις προμήθειες σε πελάτες από τις Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία τις τελευταίες δύο ημέρες, κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας. Όπως θυμίζει το Bloomberg, η επίσημη δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο ρωσικός γίγαντας, είναι πως δημιουργήθηκαν προβλήματα με τις επισκευές, από τη Siemens AG.

Μάλιστα, η Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα “από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας”. Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.

Η Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream κατά το ένα τρίτο

Η Siemens Energy ανακοίνωσε την Τρίτη πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream 1, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η Gazprom, η οποία ανήκει κατα πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, επικαλέσθηκε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επισκευής της μονάδας συμπίεσης αερίου ως την αιτία για τις παραδόσεις μειωμένων όγκων αερίου, αν και η αρμόδια γερμανική υπηρεσία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό. Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

Η Γερμανία ωστόσο θεωρεί αυτές τις μειώσεις ως “πολιτικά υποκινούμενες” με στόχο να προκύψει ράλι τιμών και γενική αναταραχή.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Σημειώνεται πως τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως “οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο απ΄όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους”.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν με καθημερινά άλματα της τάξεως του 20%, φτάνοντας από τα 80 ευρώ έως και τα 150. Σε επίπεδο εβδομάδας άλλωστε, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 50% περίπου.

Η πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα φέρει τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης σε μόλις 59% έως την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε ο Di Odoardo, την ώρα που ο στόχος είναι το 80%.

Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% μέχρι τότε, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων προς το τέλος του χειμώνα.

Ωστόσο, εάν ο αγωγός επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, τότε είναι δυνατό να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης έως και 80% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη κι αν δεν αποκατασταθεί το πρόβλημα στη λειτουργία του εργοστασίου υγροποίησης αερίου στις ΗΠΑ, Freeport LNG.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac τόνισε πως οι αυξημένες αφίξεις LNG επεκτείνουν επίσης την ικανότητα εισαγωγής LNG και υπογραμμίζουν την έλλειψη διαθέσιμων διασυνδέσεων εντός της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο το LNG

Σύμφωνα με τον αναλυτή ενέργειας Patricio Alvarez του Bloomberg Intelligence, οι εισαγωγές LNG αποτελούν σημείο – κλειδί για την αναπλήρωση των μειωμένων ροών από τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ωστόσο, “παρόλα αυτά, η τεράστια αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου λόγω μείωσης του εφοδιασμού από τη Ρωσία και υποχώρησης της παγκόσμιας προσφοράς LNG, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση από τα αποθέματα, κάτι που θα ενέτεινε την εξάρτηση”.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 2/3 μέχρι το τέλος του έτους και την αντικατάστασή του από αμερικανικό και αφρικανικό LNG αυξάνει δραματικά τον ανταγωνισμό στην αγορά. Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν πως η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας από τα πρόσφατα lockdowns βρίσκεται προ των πυλών, κάτι που θα σηματοδοτήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Ιστορικά, οι εισαγωγείς LNG αυξάνουν τα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φέτος, όμως, οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, με τις κορεατικές και ιαπωνικές κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρικού να έχουν ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών για παραδόσεις μέχρι και τις αρχές του 2023. Η επικείμενη έλλειψη προσφοράς θα μπορούσε να ημιουργήσει περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα