Στα 230 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ρεύματος

Διαβάζεται σε 2'
Στα 230 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ρεύματος
Ηλεκτρικό ρεύμα (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σε ΥΠΕΝ και εταιρείες εστάλησαν τα ενημερωτικά από τη ΡΑΑΕΥ για τα ποσά προς ανάκτηση από τα υπερκέρδη που σημειώθηκαν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Στο υπουργείο έχει αποστείλει η ΡΑΑΕΥ τους τελικούς υπολογισμούς της για τα προς ανάκτηση υπερέσοδα των προμηθευτών για την περίοδο από Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών ρεύματος, τα σχετικά ενημερωτικά έχουν κοινοποιηθεί και στις υπόχρεες εταιρείες προμήθειας.

Το συνολικό ποσό που πρόκειται να ανακτηθεί ανέρχεται στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ. Το νούμερο στο οποίο είχε καταλήξει η μελέτη του ρυθμιστή ήταν 258 εκατ. ευρώ. Στην πορεία, ωστόσο, προέκυψε πως ένας πάροχος είχε προσκομίσει στη Ρυθμιστική Αρχή λανθασμένα στοιχεία.

Η ΡΑΑΕΥ, αφού επιβεβαίωσε την ορθότητα των νέων στοιχείων, τα έλαβε υπόψη της στην επικαιροποίηση των υπολογισμών της, οι οποίοι “προσγείωσαν” το συνολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς στα 230 εκατ. Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή, πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον καταλογισμό της έκτακτης εισφοράς σε κάθε εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται να εισπραχθεί άμεσα το 60% της εισφοράς και το 40% σε μεταγενέστερο χρόνο.

Για τον καταλογισμό, τα συναρμόδια υπουργεί θα εκδώσουν τα τιμολόγια, με την είσπραξη να γίνεται μέσω του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Τα ποσά σε πρώτη φάση θα “οδεύσουν” στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΤΕΜ τελικά οι εισπράξεις από τα υπερέσοδα θα κατευθυνθούν για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, κάτι που συνδέεται ευθέως με τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ για την αναδιάρθρωση των πάνω από 100 σήμερα ΔΕΥΑ της χώρας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα προβλέπει συνενώσεις, με βάση πάντα το κριτήριο της τοπικότητας και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα. Το μέτρο της ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε βάθος 10ετίας και η κάλυψη μέρους αυτών από τον λογαριασμό των υπερεσόδων των προμηθευτών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο πειθούς στα χέρια του υπουργείου για την κάμψη των όποιων αντιδράσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα