Στα “σκουπίδια” 900 γιγαβατώρες πράσινου ρεύματος το 2024

Διαβάζεται σε 3'
Στα “σκουπίδια” 900 γιγαβατώρες πράσινου ρεύματος το 2024
iStock

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε τον προηγούμενο χρόνο σε τετραπλάσιες περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ σε σχέση με το 2023.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει θέσει πρόσφατα σε λειτουργία ένα ηλεκτρονικό «εργαλείο» που καταμετρά την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ και παρόλα αυτά μένει αχρησιμοποίητο επειδή, την ώρα που παράγεται, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση για να την απορροφήσει.

Σύμφωνα με το «εργαλείο» αυτό, όλο το 2024 «πετάχτηκαν» στα σκουπίδια 900 Γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Το νούμερο αυτό είναι περίπου 4πλάσιο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, όταν είχε επιβληθεί «ψαλίδι» σε 228 Γιγαβατώρες.

Το 2023 ήταν και το πρώτο έτος που έκαναν την εμφάνισή τους περικοπές στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, οι οποίες λόγω της αύξησης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καταγράφονται κατά κύριο λόγο τις μεσημβρινές ώρες με τη μεγάλη ηλιοφάνεια. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των ειδικών του κλάδου είναι πως η «επίδοση» του 2025 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένο κατ΄ αρχάς ότι μέσα στο προηγούμενο έτος προστέθηκε ένας σημαντικός αριθμός νέων ΑΠΕ στο σύστημα – με εγκατεστημένη ισχύ που ξεπέρασε τα 2 Γιγαβάτ.

Την ίδια στιγμή, ούτε φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης. Κι αυτό γιατί οι πρώτες μπαταρίες αναμένεται να εγκατασταθούν το πρώτο μισό του 2026.

Το ΥΠΕΝ προχωρά σε μία σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να μεταφερθεί η ζήτηση σε ώρες που υπάρχει παραγωγή. Από αυτές που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα είναι το διζωνικό τιμολόγιο όπως και τα πορτοκαλί τιμολόγια. Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι να «μεταφερθεί» (μέσω οικονομικών κινήτρων) όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης κατά τις ώρες που κορυφώνεται η παραγωγή ΑΠΕ.

Στην περίπτωση του διζωνικού τιμολογίου, αυτό θα γίνει με τη μετατόπιση των μειωμένων χρεώσεων κατεξοχήν το μεσημέρι. Στην περίπτωση των πορτοκαλί τιμολογίων (για τους καταναλωτές που έχουν «έξυπνο» μετρητή, δηλαδή κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις), οι χρεώσεις θα μεταβάλλονται σε ωριαία βάση, δίνοντας επομένως οικονομικά «σήματα» για ενίσχυση της ζήτησης τις ώρες που οι λιανικές τιμές είναι μειωμένες (λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από την πρώτη στιγμή «ενεργοποίησης» των πορτοκαλί τιμολογίων θα έχουν σε αυτά πρόσβαση καταναλωτές που αντιπροσωπεύουν πάνω από 46% της συνολικής εγχώριας ζήτησης. Με βάση ωστόσο παράγοντες του κλάδου, η ευελιξία στην κατανάλωση θα καταφέρει απλώς να συγκρατήσει την άνοδο των περικοπών φέτος, χωρίς να μπορέσει να τις καθηλώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα