Στα σταθερά τιμολόγια μεταφέρεται ο ανταγωνισμός των εταιρειών ρεύματος

Διαβάζεται σε 3'
reuma
Λογαριασμοί ρεύματος (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η τιμή των “μπλε” τιμολογίων δεν απέχει και πολύ από τις τιμές των κυμαινόμενων, ενώ το πλεονέκτημα για τον καταναλωτή είναι ότι δεν θα έχει την αβεβαιότητα.

Λίγο πριν την έναρξη εφαρμογής των νέων τιμολογίων ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει τιμολόγια φθηνότερα ακόμη και από τα επιδοτούμενα, τόσο στα «πράσινα», όσο επίσης στα «μπλε», μπορεί και στα «κίτρινα». Και ότι εφόσον συνεχιστεί η χαμηλή πτήση της χρηματιστηριακής τιμής και για τις υπόλοιπες δεκαεννέα ημέρες του έτους, τότε, μπορεί να δούμε μείωση τιμών ακόμη και από τον Ιανουάριο, δηλαδή με «το καλημέρα» της εφαρμογής του νέου συστήματος.

Άλλωστε, ο ανταγωνισμός έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιείται και μάλιστα στα σταθερά τιμολόγια που είχαν μείνει τους τελευταίους μήνες στο περιθώριο. Ο λόγος για την πολύ μεγάλη μείωση τιμής των δύο σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, του MyHomeEnter και του MyHomeOnline, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τους υπόλοιπους παίκτες.

Το γεγονός ότι κάποιες εβδομάδες πριν το νέο τιμολογιακό τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ μειώνει 40% τα «μπλε» της τιμολόγια, κατεβάζοντας τα από τα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα, στα 17,5 και 17,9 λεπτά, σημαίνει ανατροπές και προλειαίνει το έδαφος για ανάλογες κινήσεις από τον ανταγωνισμό.

Με τα τωρινά δεδομένα, η τιμή των «μπλε» τιμολογίων της ΔΕΗ δεν απέχει και πολύ από τις τιμές των κυμαινόμενων, ενώ το πλεονέκτημα για τον καταναλωτή είναι ότι δεν θα έχει την αβεβαιότητα του τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα.

Το κίνητρο για τον καταναλωτή είναι υπαρκτό. Αν θέλει να έχει σιγουριά για τις εξελίξεις μπορεί να επιλέξει σταθερό τιμολόγιο αντί για κυμαινόμενο, επιβαρυνόμενος διαφορές της τάξης των 3 – 3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα σε σχέση με τα 14- 15 λεπτά του πράσινου τιμολογίου, με την υπόθεση ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή Δεκεμβρίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (110 ευρώ/ MWh).

Σε ποια περίπτωση δεν συμφέρουν τα νέα προγράμματα της ΔΕΗ, αλλά και όποιων άλλων παρόχων εφόσον αυτοί βγουν σε παρόμοιες τιμές; Αν παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 17,5 λεπτά, γεγονός που ουδείς μπορεί να αποκλείσει, καθώς η τάση διεθνώς δείχνει περαιτέρω πτώση.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, είναι σημαντικό το νέο σύστημα τιμολόγησης να κάνει «ποδαρικό» με χαμηλότερες τιμές από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα πρόκειται να εγκριθούν από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής οι Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχει συντάξει για την εφαρμογή των πράσινων τιμολογίων από τους προμηθευτές. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή οι Οδηγίες θα σταλούν στις εταιρείες, με την Αρχή να προχωρά επίσης στη δημοσιοποίησή τους, μέσω ανακοίνωσης.

Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ έχει στα σκαριά και επεξηγήσεις προς τους καταναλωτές, αναφορικά με τις αλλαγές που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου στη λιανική ρεύματος. Το σχετικό υλικό αναμένεται να κοινοποιηθεί κι αυτό την Παρασκευή, πιθανότατα μέσω της ίδιας ανακοίνωσης για τις Οδηγίες.

Η σύνταξη του «manual» για τα πράσινα τιμολόγια ανακοινώθηκε στους προμηθευτές στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τη Ρυθμιστική Αρχή την περασμένη εβδομάδα, με αντικείμενο το συνολικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί στη λιανική ρεύματος την απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Από την τηλεδιάσκεψη, εξάλλου, προέκυψε πως οι εταιρείες είχαν αρκετές απορίες σχετικά με διάφορες πτυχές των ειδικών προϊόντων ρεύματος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα