Στα τέλη του 2023 οι πρώτες απαντήσεις για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Στα τέλη του 2023 οι πρώτες απαντήσεις για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images

Η αμερικανική Exxon Mobil που είναι πλέον η επικεφαλής της κοινοπραξίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο «οικόπεδα» νότια και δυτικά της Κρήτης ξεκινάει με τις σεισμικές έρευνες.

Ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες έρευνες από την Exxon Mobil στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στον ANT1.

Συγκεκριμένα η αναφορά του πρωθυπουργού ήταν η εξής: «Οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Οι δύο περιοχές έχουν γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο και οι εκτιμήσεις μιλούν για πλούσιες ποσότητες φυσικού αερίου.

Μέσα σε λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από το σχήμα με την ExxonMobil και την Helleniq Energy, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αποκτήσουν το μερίδιο των Γάλλων και είναι πλέον ο operator με ποσοστό 70% στις έρευνες της Κρήτης.

Οι σεισμικές έρευνες στα blocks θα πραγματοποιηθούν από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift που χρησιμοποιείται από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες, νορβηγική PGS. Βρίσκεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, στα θαλάσσια ύδατα της Κρήτης από τις 24 Οκτωβρίου προετοιμαζόμενο να… σκανάρει το υπέδαφος των παραχωρήσεων «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πλοίο έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τρισδιάστατες έρευνες γεγονός που δείχνει πως η ExxonMobil επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Έχοντας αναλάβει πλέον ρόλο operator στην κοινοπραξία, η Exxon Mobil έχει καταρτίσει και εκπονεί ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα – τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά – ερευνητικών δραστηριοτήτων και το οποίο αναμένεται, μάλιστα, να ολοκληρωθεί στα 2 χρόνια από τα 3 που έχουν στην διάθεσή τους οι εταιρείες για να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

Σύμφωνα με κύκλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), πάντως, οι πρώτες απαντήσεις για το «τι κρύβει η Μεγαλόνησος» αναμένονται στα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σύνολο του προγράμματος ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως είχε τεθεί στα πλαίσια της στρατηγικής «Υδρογονάνθρακες 2.0» της ΕΔΕΥΕΠ.

Αναλυτικότερα, η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης του ελληνικού upstream με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο.
  • Διεύρυνση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
  • Ενίσχυση της διακυβέρνησης και διασφάλιση ότι η ΕΔΕΥΕΠ έχει τη δυνατότητα και τους πόρους να ανταποκρίνεται σε όλες τις πτυχές της εντολής που έχει λάβει.

Σε ότι αφορά τον πρώτο πυλώνα, τον Φεβρουάριο του 2022, η ηγεσία της ΕΔΕΥΕΠ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδυτών με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Διαχειριστικής Εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, όλο αυτό το διάστημα διεξάγονται συζητήσεις με εταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον να εισέλθουν στο ελληνικό upstream με προτεραιότητα να δίνεται σε παραχωρήσεις στις οποίες υπάρχει σήμερα ένας μόνο επενδυτής. Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και άλλος γύρος παραχωρήσεων με προτεραιότητα βέβαια να παραμένει η συμπλήρωση επενδυτών σε ήδη υφιστάμενες παραχωρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα