Σταματάει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η Landis+Gyr μετά τον αποκλεισμό της από τους έξυπνους μετρητές
Διαβάζεται σε 4'Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Ελβετικής εταιρείας με αποτέλεσμα να μείνει οριστικά έξω από το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, παρότι είναι η μοναδική με εργοστάσιο στην Ελλάδα.
- 26 Σεπτεμβρίου 2023 06:55
Την απόφαση της εταιρείας να μην προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα και να αναζητήσει άλλες χώρες για την παραγωγική της διαδικασία ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Landis+Gyr, Werner Lieberherr με δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικυρώνει τον αποκλεισμό του Ομίλου από τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:
O Werner Lieberherr, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Landis+Gyr δήλωσε: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς έχουμε δείξει τη δέσμευσή μας στην Ελλάδα με την παρουσία μας για πάνω από 50 χρόνια και με μεγάλες επενδύσεις στην Κόρινθο, άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας σταθερά την παρουσία μας στην Ελλάδα, και προσφέροντας περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αποκλειστήκαμε από τη φάση της προεπιλογής, αν και είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.
Φυσικά, θα είχαμε κατασκευάσει τους μετρητές στην Ελλάδα για την Ελλάδα, και αυτό το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλα τα έγγραφα της αίτησης, επομένως, η απόφαση μας στεναχωρεί ακόμη περισσότερο. Πάντα πιστεύαμε στην Ελλάδα ως ζωτικό μέρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων μας, εξυπηρετώντας όλη την Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ με προϊόντα από την Κόρινθο, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέρη που συμμετείχαν στον αγώνα μας για δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αφοσιωμένων υπαλλήλων μας και των συνδικάτων στην Κόρινθο, για την πίστη και την υποστήριξή τους. Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προτιθέμεθα να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία διερεύνησης επιλογών παραγωγής σε άλλες χώρες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα ακόμη βήμα έγινε προ ημερών στον πολύκροτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών, με το ΔΕΔΔΗΕ να αποστέλλει στους εναπομείναντες διεκδικητές τα τεύχη της δεύτερης φάσης. Και να τους ενημερώνει ότι η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών θα γίνει την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Είναι τα σχήματα των οποίων ηγούνται η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής Elster Rometrics SRL, η σλοβενική Iskraemeco d.d. και η ελληνική Protasis AE.
Τα τεύχη που παρέλαβαν οι «4», περιγράφουν αναλυτικά τις τεχνικές απαιτήσεις του mega – διαγωνισμού, προϋπολογισμού 1,2 δισ ευρώ, (και όχι 800 εκατ, όπως ο αρχικός σχεδιασμός) οι οποίες συνοπτικά αναφέρονται σε ψηφιακούς μετρητές χαμηλής τάσης με διακοπτικό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής θα έχει την τεχνική δυνατότητα να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, (remotely), χωρίς να χρειάζεται η επί τόπια παρουσία συνεργείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τόσο, η τεχνική, όσο και η οικονομική προσφορά, θα κατατεθούν την ίδια μέρα, μετά το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.
Ευρωπαική εξαίρεση
Η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα στοιχειωμένο project που συζητείται για πάνω από δεκαετία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες που έχει ακόμη συμβατικά ρολόγια, ενώ ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, ναυάγησε μέσα σε ένα μπαράζ προσφυγών καταγγελιών και αναβολών.
Ένα project που επανεκκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, και αφορά την αντικατάσταση των σημερινών απαρχαιωμένων ρολογιών με 7,5 εκατομμύρια καινούργια, τα οποία αν υπήρχαν στην πρόσφατη κακοκαιρία, η δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τις βλάβες θα ήταν πολύ πιο εύκολη.
Οι έξυπνοι μετρητές θα επέτρεπαν στον ΔΕΔΔΗΕ να έχει άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες. Ενα «ραντάρ», ώστε τα συνεργεία του να μην δουλεύουν στα τυφλά, παρά να στέλνονται στο σωστό χρόνο, στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση. Απουσία μιας ψηφιοποιημένης εικόνας σε real time, το προσωπικό του διαχειριστή αναγκάζεται στις μεγάλες θεομηνίες, όπως η Daniel ή ο Ιανός, να διατρέχει γραμμές πολλών χιλιομέτρων, άρα να χάνει πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να βρει τις ζημιές ανά σπίτι.
Εν έτει 2023, και ο διαχειριστής δεν μπορεί ακόμη να εντοπίσει ποιοι πελάτες στην Χαμηλή Τάση έχουν βλάβη. Βλέπει μόνο ποιες Γραμμές Μέσης Τάσης είναι εκτός.
Εφόσον δεν πάει κάτι στραβά, τότε σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία η εικόνα αυτή θα αλλάξει και κάπου στα μέσα του 2030, θα έχει «κουμπώσει» στο δίκτυο το σύνολο των νέων μετρητών, αντικαθιστώντας με ψηφιακά τα σημερινά παμπάλαια ρολόγια.