Στεφάτος: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση
Διαβάζεται σε 3'Ταχεία αδειοδότηση της εγκατάστασης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας προβλέπει το νέο πλαίσιο που θα νομοθετηθεί το επόμενο δίμηνο.
- 04 Ιουλίου 2024 06:48
“Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση. Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα”.
Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος μιλώντας χθες στο συνέδριο του ECONOMIST. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα επεκτάθηκε εκτός από τις έρευνες υδρογονανθράκων και σε δύο νέους τομείς:
Πρώτον, την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα για την οποία γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης εξαντλημένου κοιτάσματος του Πρίνου και, δεύτερον, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης τους. Ομοίως όπως ανέφερε, το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση για καθαρή ενέργεια.
Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται προσπάθεια επιβράδυνσης της ενεργειακής μετάβασης αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και μπορούν να διαμορφωθούν συνεργασίες σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μίγματος που θα δώσουν λύσεις στην τρέχουσα αναταραχή της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο κ. Στεφάτος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τα κορυφαία παραδείγματα όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν τον τομέα.
Επεσήμανε ότι οι ΑΠΕ θέλουν χώρο, και αυτό είναι μια πρόκληση, γιατί η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εκτάσεις και υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στα όρια της χωρητικότητας όσον αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αναφέρθηκε στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες, όπως είπε, αναμένεται πρόοδος πολύ σύντομα.
Επιπλέον, ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, στην αποθήκευση ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό, στην αύξηση της χωρητικότητας εισερχόμενου LNG στην Ελλάδα καθώς, και στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα.
Τέλος, έδωσε έμφαση στο project δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο.
Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που θα νομοθετηθεί το επόμενο δίμηνο θα προβλέπει την ταχεία αδειοδότηση μπαταριών καθώς και την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σημειώνεται, όπως διευκρίνισε ότι οι μονάδες δεν θα έχουν κανενός είδους στήριξη, αντλώντας έσοδα αποκλειστικά από την αγορά.
Νωρίτερα, στο συνέδριο του Economist (28th Annual Economist Government Roundtable) είχε αναφέρει ότι η μετάβαση από την περίοδο των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές, στην συμμετοχή τους απευθείας στην αγορά, είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιλαμβάνει και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.
“Οι ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ φθηνές. Και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν περικοπές “πράσινης” ενέργειας. Θα ανοίξουμε την αγορά της αποθήκευσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο”, ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα ανήγγειλε τη μείωση κατά 70 % της αξίας των εγγυητικών επιστολών για τους παραγωγούς ΑΠΕ προκειμένου να μειωθεί το κόστος.