Στην εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Διαβάζεται σε 4'
Στην εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Φωτογραφία αρχείου iStock

Σε εκτίναξη της δημοπρατούμενης ισχύος στα 3,55 Γιγαβάτ για μπαταρίες με έσοδα μόνον από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, προχώρησε το ΥΠΕΝ.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, τόσο στο δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), όσο και στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Για παράδειγμα για την υλοποίηση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με έσοδα αποκλειστικά από την αγορά, αξιοποιώντας τα αδειοδοτικά πριμ που προβλέπει η πρόσκληση του ΥΠΕΝ, καταγράφεται για το δίκτυο διανομής. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ αθροίζουν ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 900 Μεγαβάτ, με χωρητικότητα 2,7 Γιγαβατώρες.

Την ίδια ώρα το 2024 εκδόθηκαν από τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) οι πρώτες οριστικές προσφορές σύνδεσης, για 24 standalone μπαταρίες συνολικής ισχύος 793 Μεγαβάτ. Είναι ενδεικτικό πως μόνο πέρυσι υποβλήθηκαν αιτήσεις σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ ισχύος 9,37 Γιγαβάτ, αυξάνοντας στα 19,2 Γιγαβάτ τις μονάδες αποθήκευσης που διεκδικούν να δεσμεύσουν ηλεκτρικό «χώρο» στο ΕΣΜΗΕ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σε εκτίναξη της δημοπρατούμενης ισχύος στα 3,55 Γιγαβάτ για τις standalone μπαταρίες με έσοδα μόνον από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, προχώρησε το ΥΠΕΝ, «απαντώντας» στο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και τα όλο και πιο ισχυρά σήματα που λαμβάνει από την αγορά.

Το δυναμικό που προβλέπει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και η οποία θα διαρκέσει έξι μέρες, μέχρι και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ξεπερνά κατά πολύ τα σενάρια που εξέταζε μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία.

Στην πράξη επικράτησε η άποψη στο ΥΠΕΝ ότι πρέπει να θέσει στη κρίση της αγοράς μέσω μιας και μόνο πρόσκλησης την κάλυψη του συνόλου του στόχου για συστήματα αποθήκευσης μέχρι το 2030. Κι αυτό, καθώς η ισχύς που δείχνει να προκρίνει το υπουργείο καλύπτει πάνω από το 80% των 4,3 Γιγαβάτ που προβλέπει το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια (ΕΣΕΚ) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Συνυπολογίζοντας και τα 900 Μεγαβάτ που έχουν ήδη δοθεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕΕΥ, ο στόχος έχει πλέον υπερκαλυφθεί.

Ταυτόχρονα η απόφαση προβλέπει υψηλές εγγυητικές επιστολές, βάζει αυστηρά όρια αντισυγκέντρωσης, κριτήρια επιλογής που σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση εγκατάστασης των μπαταριών, αλλά και ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τους επενδυτές, διαφορετικό από τα σενάρια που είχαν μέχρι τώρα κυκλοφορήσει.

Τα έργα των merchant standalone μπαταριών τα οποία θα πάρουν οριστική προσφορά σύνδεσης θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση ετοιμότητας εντός 14 μηνών. Η δέσμευση που βάζει το σχέδιο αφορά την υποβολή δήλωσης ετοιμότητας από την αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης και όχι την ηλέκτριση εντός 18 μηνών, όπως ήθελαν οι μέχρι πρότινος πληροφορίες. Επί της ουσίας, επελέγη η συγκεκριμένη προσθεσμία στη λογική ότι η τήρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τον επενδυτή, χωρίς να υπεισέρχεται το χρονικό διάστημα μέχρι την ηλέκτριση, κάτι που εξαρτάται από τον Διαχειριστή.

Αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, καταπίπτει η υψηλή εγγυητική επιστολή που ορίζεται στα 200.000 ευρώ / MW για τα έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και στα 50.000 ευρώ/ MW για εκείνα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Τα χρήματα καταλήγουν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ και ο αρμόδιος διαχειριστής απενεργοποιεί τη σύνδεση του έργου. Το ίδιο θα συμβαίνει και αν διαπιστωθεί ότι ο επενδυτής παραβίασε τη ρήτρα «αντισυγκέντρωσης», δηλαδή το πλαφόν στα έργα που μπορεί να υλοποιήσει, προκειμένου να μην κλειδώσουν μερικοί λίγοι και μεγάλοι, ολόκληρο το διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα