Στρατηγική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και στον τομέα της ενέργειας
Διαβάζεται σε 3'Στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Ενέργειας, με έμφαση στις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις.
- 14 Ιανουαρίου 2025 06:54
Ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, δόθηκε χθες κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό στη Σαουδική Αραβία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Ενέργειας όπου τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της ενέργειας ως καταλύτη για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.
Τις ευκαιρίες για προσέλκυση σαουδαραβικών επενδύσεων στην ενέργεια σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του σουνιτικού βασιλείου για την ηλεκτρική διασύνδεση Αθήνας – Ριάντ και τα μεγαλόπνοα σχέδια για εξαγωγές καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα και από εκεί μέσω αγωγών στη Β. Ευρώπη.
Στο πιο ώριμο εξ αυτών των projects, τον ηλεκτρικό διάδρομο Saudi Greek Interconnection, μια διασύνδεση μήκους άνω των 2.000 χλμ, το κοινό ελληνοαραβικό σχήμα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της σαουδαραβικής κρατικής National Grid έχει ήδη αναθέσει τις μελέτες σκοπιμότητας, που αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2025.
Στο δεύτερο σχέδιο, που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, η πρόθεση του Ριάντ είναι να καταφέρει να εξάγει στην Ευρώπη, πιθανώς μέσω Ελλάδας, το πράσινο υδρογόνο που θα παράγει η μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο που κατασκευάζει και η οποία αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στα τέλη του 2026.
Αμφότερα τα projects συζητήθηκαν προ ημερών μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και του σαουδάραβα ομολόγου του Abdulaziz bin Salman bin Abdulaz σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη.
Στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, συμπροήδρευσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Παράλληλα οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν κατ’ ίδιαν όπου συζήτησαν για τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και τη θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας στο ανώτατο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.