Σβήσαμε τα φώτα και τον θερμοσίφωνα λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα

Σβήσαμε τα φώτα και τον θερμοσίφωνα λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα
Ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα ISTOCK

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή έχουν εκτοξευθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ηλεκτρικές εταιρείες.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τάση αυτή αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για ένα μήνα κατά τον οποίο δεν επικράτησαν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες που θα απαιτούσαν αυξημένη θέρμανση, και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε. Συγκεκριμένα καταγράφηκε αξιοσημείωτη πτώση στο δίκτυο διανομής, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης τάσης.

Έτσι τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η κατανάλωση ρεύματος έπεσε κατά 6,7%. Η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ αντίθετα η υψηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οι βαριές βιομηχανίες της χώρας, αύξησε κατά 3,3% την κατανάλωση. Οι βιομηχανίες φαίνεται, λόγω και της εξαγωγικής τους δραστηριότητας αλλά και των κλειστών και χαμηλών συμβάσεων ρεύματος που έχουν, ότι συνεχίζουν την παραγωγή τους αλλά και δεν επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές της Μεγαβατώρας.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο διανομής φανερώνει επίσης και τη μείωση της κίνησης στις επιχειρήσεις. Το ακριβό ρεύμα και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα την ημερήσια λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή, «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φέρει η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους αλλεπάλληλους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου προμήθειας, λόγω αυτής της οικονομικής «κόπωσης» τα υπερήμερα χρέη κινούνται σε διπλάσια επίπεδα, συγκριτικά με ένα εξάμηνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στους λογαριασμούς που είναι ληξιπρόθεσμοι από 45 έως 75 ημέρες. Σε αυτή την κατηγορία, η αύξηση αγγίζει το 400%, ένα ποσοστό που αποτυπώνει ανάγλυφα το γεγονός ότι μια ολοένα μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών και επιχειρήσεων δυσκολεύονται να πληρώσουν τις οφειλές τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Αύξηση παρατηρείται και στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς έως 100 ημέρες, χωρίς ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η άνοδος να είναι το ίδιο εκρηκτική. Πιθανότατα, η αιτία είναι πως αρκετοί καταναλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην υπερβούν αυτό το όριο, υπό τον φόβο της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Η ουσία είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι πέραν της ταμειακής ασφυξίας, τα ληξιπρόθεσμα επηρεάζουν άμεσα και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, καθώς αυξάνουν ραγδαία οι “προβλέψεις επισφαλειών” που υποχρεούνται να εγγράψουν.

Μία ακόμη όψη των επιπτώσεων στην αγορά ενέργειας, από την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών, είναι και η συνεχόμενη αύξηση των παροχών που «περνούν» στην Καθολική Υπηρεσία. Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, οι εντάξεις στην Καθολική Υπηρεσία ξεπέρασαν τον Απρίλιο τις 167.000, καθώς μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 «πέρασαν» σε αυτήν 19.000 παροχές στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο προκύπτει επίσης και η μεγάλη βουτιά της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής. Οι μονάδες φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού μείωσαν κατά 48,8% την ηλεκτροπαραγωγή τους, ενώ οι λιγνιτικές έριξαν κατά 57,2% την παραγωγή τους. Συνολικά η καθαρή παραγωγή έπεσε κατά 19,9%.

Αντίθετα τον ίδιο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να αποτελεί το 57,34% του ενεργειακού μίγματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα