Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου υπό το φόβο νέας κρίσης

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου υπό το φόβο νέας κρίσης
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Ζητούν τη διατήρηση μηχανισμών ανάκτησης των υπερκερδών από τις ενεργειακής εταιρείες.

Ενόψει του επικείμενου συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της επόμενης Τρίτης (19/06), το οποίο έχει ως αντικείμενο την νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού, Αθήνα και Μαδρίτη προτίθενται να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στο κείμενο και ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την χονδρική. Εκείνο δηλαδή το μοντέλο που είχε υιοθετήσει πέρυσι η Κομισιόν, και το οποίο στην πορεία εφάρμοσαν με παραλλαγές η Ελλάδα και μια σειρά από χώρες.

Η πρόταση, την οποία προωθεί η ισπανική κυβέρνηση και η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, προβλέπει να συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός στην νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να ενεργοποιείται κάθε φορά που θα εμφανίζεται μια κρίση τιμών.

Την πρόταση υποστηρίζουν η Ελλάδα, η οποία θα εκπροσωπηθεί στο συμβούλιο της Τρίτης από τον υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο, καθώς και άλλες χώρες, με τις οποίες γίνονται επαφές, προκειμένου η υποβολή της να συγκεντρώσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη. Επί της ουσίας πρόκειται για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που είχε εφαρμοστεί και πέρυσι σε μια σειρά χωρών, αντιγράφοντας με παραλλαγές τον αντίστοιχο ελληνικό.

Το κατά πόσο θα εξασφαλισθούν οι συμμαχίες, τόσο αριθμητικά, όσο και από πλευράς ισχύος, ώστε να πειστούν οι Βρυξέλλες να συμπεριλάβουν τον μηχανισμό στο κείμενο της νέας αγοράς, μένει να φανεί στην πράξη.

Η κινητικότητα ωστόσο αποδεικνύει ότι παρά την πληρότητα άνω του 60% στις ευρωπαϊκές αποθήκες και τις συνεχιζόμενες ροές LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια, σε κάποιες πρωτεύουσες δεν υπάρχει εφησυχασμός. Και ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν ασπάζονται την σιγουριά των Βρυξελλών ότι η ενεργειακή κρίση πέρασε, ότι τον προσεχή χειμώνα δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας και πώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε υψηλές τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δείχνει να διακατέχεται από την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος αποτελεί παρελθόν. Στην πρόσφατη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν δεν έχει συμπεριλάβει ούτε ένα εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά αυτό τον χειμώνα.

Το κείμενο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την γνωστή από πέρυσι αντίληψη του Βορρά, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα ενεργειακής στήριξης ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη, παραγνωρίζοντας ότι χωρίς αυτά, ο ευρωπαϊκός Νότος, (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), θα είχε αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

Η Κομισιόν εκφράζει την πεποίθηση ότι «δεν είναι πιθανό να δούμε τον ερχόμενο χειμώνα υψηλές τιμές όπως εκείνες του 2022». Και προσθέτει ότι οι τιμές ηλεκτρισμού μειώθηκαν δραστικά, βρίσκονται κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 ευρώ / MWh, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο μειώθηκαν αλλά και έχουν σταθεροποιηθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (23-25 ευρώ/ MWh). Έκτοτε βέβαια έχουν φτάσει στα 35 ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα