Τα συν και τα πλην της κυβερνητικής φόρμουλας για το αγροτικό ρεύμα

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποίηση αγροτών
Κινητοποίηση αγροτών ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Όλα τα αγροτικά ρολόγια θα ηλεκτροδοτούνται με τιμές χαμηλές για τα σημερινά επίπεδα, ωστόσο η 10ετής δέσμευση είναι το βασικό αρνητικό στοιχείο.

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα που ανακοίνωσε χθες στους εκπροσώπους των μπλόκων ο πρωθυπουργός αφορούν όλους τους αγρότες και όχι μόνον εκείνους που ανήκουν σε συνεταιρισμούς ή οργανώσεις παραγωγών. Αυτή η διεύρυνση είναι σημαντική, πολύ περισσότερο αφού δίνει τη δυνατότητα ένταξης, και μάλιστα με βοήθεια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, και στους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές (κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ).

Τα μέτρα σηρίζονται σε πρόγραμμα διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια, και στο οποίο δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η Απριλίου 2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται κατά μέγιστο, για το σύνολο της κατανάλωσης, ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα, στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο, με μόνο μειονέκτημα ότι απαιτεί 10ετή δέσμευση από τον αγρότη, χωρίς κανε΄νας να ξέρει αν οι αγορές θα πάνε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά. Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά και περιλαμβάνουν ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.

Το πρόγραμμα μπορούν να το προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο εκτιμάται ότι θα αφορά κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ που είναι ο κύριος προμηθευτής των αγροτικών «ρολογιών».

Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων – αγροτών εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα