ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά και στήριξη στο ηλεκτρικό σύστημα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά και στήριξη στο ηλεκτρικό σύστημα
Αιολικό πάρκο από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει παράσχει σημαντική στήριξη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά στους καταναλωτές.

Στα 1.222 μεγαβάτ προβλέπεται να φτάσει φέτος η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Τέρνα Ενεργειακής από 905 μεγαβάτ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τονίστηκε ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία υλοποιεί το νέο σύμπλεγμα αιολικών 330 MW στον Καφηρέα Ευβοίας που θα αυξάνει την ισχύ του χαρτοφυλακίου καθώς θα ολοκληρώνεται σταδιακά, με τα πρώτα μεγαβάτ να έχουν ήδη εγκατασταθεί. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, το έργο θα γίνει το μεγαλύτερο αιολικό της χώρας μας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί κοντά στα τέλη του προσεχούς καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

Συνολικά η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει 0,9 γιγαβάτ σε έργα ΑΠΕ υπό κατασκευή συν 1,1 γιγαβάτ υπό ανάπτυξη με έμφαση και στα φωτοβολταϊκά. Απώτερος στόχος είναι να φτάσουν οι εγκαταστάσεις τα 3,3 γιγαβάτ ως το 2025.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο είναι η τιμή πώλησης ενέργειας των έργων της Τέρνα Ενεργειακής σε σύγκριση με την οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ). Το 2020 η εταιρεία πωλούσε στα 97 ευρώ/MWh έναντι 47 ευρώ ΟΤΣ, ενώ το 2021 πωλούσε στα 98 ευρώ έναντι 120 ευρώ ΟΤΣ. Το 2022, η ραγδαία άνοδος της ΟΤΣ στα 283 ευρώ κατέστησε αυτή τη διαφορά πολύ έντονη σε σχέση με τα 98 ευρώ πώλησης των έργων της.

Παρά τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας, για άλλη μια χρονιά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πέτυχε μία συνολικά ισχυρή οικονομική επίδοση, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της στόχευσης και της διοικητικής της προσήλωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, τα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 45,0 εκατ. ευρώ (0,38/μτχ.) έναντι 40,0 εκατ. για το 2021 (0,34/μτχ).

Το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ανάπτυξη της Εταιρείας, καθώς η σταδιακή ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων επιτεύχθηκε πριν από το τέλος του έτους, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακος και διάρκειας αποθήκευσης μέσω Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW).

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι απόλυτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτει περισσότερα από 2,0 GW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει παράσχει σημαντική στήριξη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά στους καταναλωτές, με τη συνολική συνεισφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

«Η ικανότητά μας να παρέχουμε φθηνή, εγχώρια παραγόμενη και βιώσιμη ενέργεια αποτελεί απόδειξη όλων των προσπαθειών και των επενδύσεών μας όλα αυτά τα χρόνια και μας δίνει αυτοπεποίθηση και δύναμη να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για τους μετόχους μας, την κοινωνία και τους εργαζόμενους» αναφέρουν στελέχη της Εταιρείας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα