Τι δείχνει η παρουσία των δύο Αμερικανικών κολοσσών στις έρευνες υδρογονανθράκων

Διαβάζεται σε 4'
Τι δείχνει η παρουσία των δύο Αμερικανικών κολοσσών στις έρευνες υδρογονανθράκων
Η πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil Corp iStock

Τα ευρήματα που λέγεται ότι έχει ανακαλύψει η Exxon Mobil στη Κρήτη, ήταν απ’ ότι φαίνεται ο «μαγνήτης» που έφερε στο παιχνίδι των ελληνικών υδρογονανθράκων τη Chevron, κίνηση που προφανώς αναβαθμίζει το όλο εγχείρημα.

Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε ήδη την Απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.

Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί, η Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται αποδεκτό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, καθώς και από την HELLENiQ Energy, για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2».

Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους: α) νομιμοποιητικά έγγραφα, β) έγγραφα οικονομικής ικανότητας, γ) έγγραφα τεχνικής ικανότητας και δ) ανταγωνιστικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.

Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.

Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Τα ευρήματα που λέγεται ότι έχει ανακαλύψει η Exxon Mobil στη Κρήτη, ήταν απ’ ότι φαίνεται ο «μαγνήτης» που έφερε στο παιχνίδι των ελληνικών υδρογονανθράκων τη Chevron, κίνηση που προφανώς αναβαθμίζει το όλο εγχείρημα.

Τόσο γιατί αποκτούν παρουσία στη χώρα οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες στο κλάδο των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τις πιθανότητες επιτυχίας, όσο και γιατί κοιτάζοντας δημιουργείται ένα νέο και συνεχόμενο πεδίο, έκτασης όση η Πελοπόννησος, η Στερεά και η Εύβοια, μαζί.

Αθροιστικά και τα τρία εφαπτόμενα μπλοκς, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης και αυτό της «Νότιας Πελοποννήσου», εκτείνονται σε πάνω από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελούν κομμάτια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα σχέδια των τωρινών και αυριανών παραχωρησιούχων, όπου ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι θα είναι κυρίαρχος.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ εαυτό το ενδιαφέρον της Chevron για το «South Peloponnese», όπως ονομάζεται το οικόπεδο, το νήμα που τη συνδέει με την Exxon, είναι όπως λένε αρμόδιες πηγές, ότι εφάπτεται με τα δύο κρητικά μπλοκς του νότου. Σ’ αυτά, η συμπατριώτισσα της Exxon Mobil λέγεται ότι έχει εντοπίσει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αξιοποιήσημα κοιτάσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί που έχουν αγοράσει από τη νορβηγική PGS όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τον ελλαδικό χώρο (των ετών 2011, 2012, το reprocessing που εγινε το 2017), είχαν μεταφέρει καιρό τώρα το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη περιοχή στην ελληνική πλευρά. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι παρ’ ότι το οικόπεδο βγαίνει για πρώτη φορά σε διαγωνισμό, έχει γίνει η σχετική προεργασία.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου αμέσως να αναρτηθεί για διαβούλευση, κάτι που υπό διαφορετικές συνθήκες θα απαιτούσε μήνες.

Το γεγονός ότι τμήμα της περιοχής έχει ήδη ΣΜΠΕ και συνορεύει με δύο μπλοκς, στα βόρεια με το «10» και στα νότια με τα δύο κρητικά, που έχουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από παλαιά, επίσης διευκολύνει την όλη διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα