Τι είναι τα πορτοκαλί “πολυζωνικά” τιμολόγια ρεύματος
Διαβάζεται σε 3'Προ των πυλών βρίσκονται τα “δυναμικά” πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος. Το σχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ.
- 17 Σεπτεμβρίου 2024 06:03
Σε τροχιά επίσπευσης της προεργασίας για τα δυναμικά τιμολόγια, ώστε οι πάροχοι να είναι σε θέση να λανσάρουν τα πρώτα εξ’ αυτών ακόμη και εντός του 2024, με αποδέκτες τις επιχειρήσεις της μέσης και υψηλής τάσης, κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στόχευση διπλή, που αφορά τόσο την παροχή στις επιχειρήσεις ενός εργαλείου για να συγκρατήσουν το ενεργειακό τους κόστος, όσο και μια προσπάθεια να μετατοπιστεί μέρος της ζήτησης στα μεσημέρια που υπάρχει άφθονη παραγωγή φωτοβολταϊκών.
Σε σύσκεψη την Παρασκευή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕΕΥ, ΔΕΔΔΗΕ), μπήκαν επί τάπητος όλα τα τεχνικά ζητήματα, όπως το πώς θα διαμορφώνεται η καμπύλη τιμολόγησης από τους παρόχους, πώς θα υπολογίζονται οι χρεώσεις και πώς θα ενημερώνεται ο καταναλωτής, με τη ρυθμιστική αρχή να επιδιώκει την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου εντός του Οκτωβρίου.
Σε αδρές γραμμές, η πρόταση της ρυθμιστικής αρχής είναι ότι οι χρεώσεις των δυναμικών τιμολογίων θα έχουν ως αναφορά τη χρηματιστηριακή τιμή, πάνω στην οποία θα μπαίνει ένα «καπέλο», δηλαδή ένας συντελεστής που θα συμπεριλαμβάνει τα κόστη του παρόχου από την αγορά εξισορρόπησης, τα λειτουργικά του έξοδα, καθώς και το εύλογο κέρδος του. Στην ουσία, η τελική χρέωση του κάθε παρόχου θα διαμορφώνεται από το άθροισμα της χονδρικής και του ποσού που θα προκύπτει από το συγκεκριμένο συντελεστή.
Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα μεταβολής των χρεώσεων που θα προσφέρει ο κάθε προμηθευτής, δηλαδή αν αυτό θα γίνεται ανά 15, 30 ή 60 λεπτά, το βασικό σενάριο θέλει αυτό να συμβαίνει ανά 15λεπτο. Δηλαδή, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί προσεχώς η Αγορά Επόμενης Ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας (EnExGroup), ακολουθώντας τον μοντέλο τιμολόγησης των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Σε πρώτη φάση μπορεί η συχνότητα μεταβολής των χρεώσεων στα δυναμικά τιμολόγια να είναι ωριαία, ωστόσο ο τελικός στόχος είναι να φτάσουμε στο 15λεπτο.
Σύμφωνα πάντα με τη μέχρι τώρα εικόνα, ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται από τον πάροχό του, μέσω e-mail κάθε μεσημέρι, για την καμπύλη τιμολόγησης της επόμενης μέρας. Δηλαδή, για τις χρεώσεις της δυναμικής τιμολόγησης που θα του προσφέρει την επομένη ο προμηθευτής του.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η ιδέα, τα πορτοκαλί, δυναμικά τιμολόγια να μπορούν να είναι τόσο ex ante, όσο και ex post, με το σκεπτικό ότι άλλες οι ανάγκες της βιομηχανίας και άλλες των νοικοκυριών, ωστόσο και εδώ μένει να ακουστεί η άποψη των παρόχων.
Στο αρμόδιο υπουργείο θέλουν τα δυναμικά τιμολόγια να κάνουν την εμφάνιση τους το συντομότερο, ει δυνατόν και από την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, τόσο για να μειωθεί το κόστος ρεύματος για τις επιχειρήσεις, όσο και για να αντιμετωπίσει την διογκούμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, λόγω των ΑΠΕ.
Το σκεπτικό είναι ότι σε μια περίοδο ρευστότητας στα ενεργειακά χρηματιστήρια της Αν. Ευρώπης και με τη βιομηχανία να ζητά πιεστικά μέτρα μείωσης του κόστους, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη έξυπνους μετρητές θα δουν μέσω των δυναμικών τιμολογίων τους λογαριασμούς τους να μειώνονται. Ταυτόχρονα, εφόσον οι επιχειρήσεις στραφούν μαζικά στα πολυζωνικά τιμολόγια, μεταφέροντας μέρος των αναγκών τους από τα βράδια στα μεσημέρια, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αυτές η συνολική ζήτηση, περιορίζοντας ως ένα βαθμό την ανάγκη για περικοπές πράσινης ενέργειας.