Την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Αιγύπτου φέρνει η ενεργειακή κρίση
Στόχος των ιθυνόντων του ελληνικού ομίλου «Κοπελούζος» είναι να τρέξουν τα πράγματα έτσι ώστε περί το τέλος του 2025 το καλώδιο να είναι σε θέση να λειτουργήσει.
- 15 Μαρτίου 2022 07:27
Ως «πολύτιμο» project που θα φέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη -και μάλιστα πράσινη- τη στιγμή που η γηραιά ήπειρος θέλει πάση θυσία να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, αντιμετωπίζεται πλέον από τις Βρυξέλλες η ηλεκτρική διασύνδεση «ELICA INTERCONNECTION» που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου.
Στην πράξη ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι συνακόλουθες πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε. δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών και χρηματοδοτικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η διασύνδεση το συντομότερο δυνατόν, παρέχοντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας σε Ελλάδα και Ε.Ε. διευκολύνοντας τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος (αλλά και εκτίμηση) των ιθυνόντων του ελληνικού ομίλου είναι να τρέξουν τα πράγματα έτσι ώστε περί το τέλος του 2025 το καλώδιο να είναι σε θέση να λειτουργήσει.
Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ πρόσφατα υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο αρχηγών των κρατών με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 3,5 δις. ευρώ, ενώ μέρος του κόστους, ύψους 1,5 δις. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ομάδα ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στα PCI.
Η ιδέα του ομίλου Κοπελούζου χρονολογείται από το 2008. Το διπλό υποβρύχιο καλώδιο ακολουθώντας μία διαδρομή 954 χλμ. από το El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη θα μεταφέρει φθηνή «πράσινη» ενέργεια ισχύος 3 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 61 GW. Το 1/3 των εισαγωγών θα παρέχεται στην εγχώρια βιομηχανία και τα άλλα 2/3 θα εξάγονται στην Ε.Ε. Για την ακρίβεια 1 GW θα μεταφέρεται από τα δίκτυα της Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας και άλλο 1 GW θα χρησιμοποιείται για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, οι περισσότερες ποσότητες του οποίου επίσης θα εξάγονται στην Ευρώπη.
Η ενέργεια από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου είναι κατά πολύ φθηνότερη σε σχέση με τις τιμές της ελληνικής αγοράς.
Όπως εξηγούν πηγές του Ομίλου Κοπελούζου, στη βορειοαφρικανική χώρα οι δημοπρασίες ΑΠΕ έδωσαν τιμές της τάξης των 17 δολ/MWh, όταν η χαμηλότερη τιμή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ ήταν πέρυσι στα 37 ευρώ/MWh. Ακόμη και με τον συνυπολογισμό του μεταφορικού κόστους η τιμή ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου θα είναι χαμηλότερη από εκείνη των 37 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες για ΑΠΕ στην Αίγυπτο είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με εκείνες της Ελλάδας κάτι που η κυβέρνηση της χώρας εκμεταλλεύεται αναπτύσσοντας έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας 61 GW.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις