Το φάντασμα της πανδημίας πλανάται και πάλι πάνω από την ενεργειακή αγορά
Οι εταιρείες και οι φορείς του κλάδου φοβούνται μια νέα πτώση της κατανάλωσης καυσίμων και ρεύματος, γεγονός που θα οδηγήσει σε διόγκωση των ελλειμμάτων και αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών.
- 30 Οκτωβρίου 2020 06:32
Σαν φάντασμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλανάται και πάλι πάνω από την ενεργειακή αγορά, ξυπνώντας μνήμες του δύσκολου τριμήνου Μαρτίου -Μαΐου.
Το πρώτο κύμα μείωσε δραματικά την κατανάλωση στα καύσιμα και σημαντικά την κατανάλωση στο ρεύμα, “χτύπησε” εισπράξεις και λογαριασμούς, μεγέθυνε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (που κινείται προς τα 290 εκατ. ευρώ και ο κ. Χατζηδάκης αναζητά τρόπους να το καλύψει) και του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), εκτιμώμενου ύψους 90 εκατ. ευρώ.
Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, οι πάντες φοβούνται ότι το δεύτερο κύμα που είναι σαφώς πιο ισχυρό, θα αφήσει ακόμη μεγαλύτερα “τραύματα” στην ενεργειακή αγορά.
Η ανησυχία είναι εύλογη σε προμηθευτές (ΔΕΗ και ιδιώτες), διαχειριστές, παραγωγούς ΑΠΕ, το αρμόδιο υπουργείο.
Δύο είναι οι φόβοι της αγοράς. Ο πρώτος, να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα μείωση της κατανάλωσης. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με αυτή καθ’ εαυτή την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών. Από την Άνοιξη μέχρι και σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πελάτες των προμηθευτών ενέργειας, ζουν ως ένα βαθμό με “τεχνητές αναπνοές”. Αναστολές πληρωμών στα τραπεζικά δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώσεις ενοικίων, επιστρεπτέες προκαταβολές, πάγωμα πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κ.ο.κ.
Το πρόβλημα είναι ότι τα φετινά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης είναι πιθανόν να μην μπορούν να συνεχιστούν εξίσου εύκολα και το 2021. Σε μια οικονομία όπως η ελληνική με υψηλό χρέος, το να εμφανίσει ελλείμματα ιδιαίτερα μεγάλα, τα οποία δεν ελέγχονται γρήγορα, δηλαδή από το 2022 και μετά, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Στο πιθανότερο σενάριο, μετά τον Ιανουάριο του 2021, ναι μεν θα συνεχιστούν οι πολιτικές στήριξης, όμως εκ των πραγμάτων θα είναι λιγότερο γενναίες από τις φετινές.
Αφαιρώντας όμως από την πραγματική οικονομία κάποια από τα μέτρα, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς εικόνα θα αποκαλυφθεί και ενώ η κρίση θα συνεχίζεται: Τι αντοχές θα δείξουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πόσο όλα αυτά μαζί θα συντηρήσουν ένα κλίμα χαλάρωσης, με την στρεβλή πεποίθηση ότι μέσα στην κρίση οι προμηθευτές ρεύματος δεν κόβουν το ρεύμα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.