To πρώτο παθητικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάζεται σε 5'
To πρώτο παθητικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας

Ένα passivhaus κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ορόσημο στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της φιλικότητας προς το περιβάλλον, από την Hellenic Residences

Το Γκάζι υποδέχεται ένα πανίσχυρο σύμβολο στον τομέα της βιώσιμης αρχιτεκτονικής – ένα Passivhaus κτίριο (Α++) που αποτελεί ορόσημο στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Το Passivhaus κτίριο στο Γκάζι Ζαγρεως 20 που υλοποιείται από την HELLENIC RESIDENCES  θα ανήκει στη σειρά των πρωτοποριακών ακινήτων που αναδεικνύουν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην καρδιά της Αθήνας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου, που ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλλα και σε μια ομάδα μηχανικών , πιστοποιημένων σχεδιαστών παθητικών κτιρίων με την υποστήριξη και την πιστοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, συνδυάζει την πρωτοποριακή τεχνολογία με την αισθητική, προσφέροντας μια σύγχρονη προσέγγιση στη βιοκλιματική κατασκευή.

Το κτίριο αυτό είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη διασφάλιση της θερμικής άνεσης, εκμεταλλευόμενο πλήρως τις φυσικές πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας προηγμένες σχεδιαστικές τεχνικές για τη μείωση των εκπομπών CO2. Μιλάμε για ένα κτίριο, το οποίο ενσωματώνει καινοτόμα στοιχεία στον σχεδιασμό του, αποτελεί δηλαδή έναν συνδυασμό κομψότητας, λειτουργικότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η πολυκατοικία αποτελείται από μια ποικιλία διαμερισμάτων, καθώς και ένα εντυπωσιακό penthouse. Η αρχιτεκτονική ομάδα έχει δώσει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που συνδυάζει την πολυτέλεια και την άνεση με τη φιλική προς το περιβάλλον σχεδίαση.

Το κτίριο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα με το μοναδικό του design και την προσεκτική χρήση υλικών. Οι γραμμές του είναι μοντέρνες, με γεωμετρικά στοιχεία που προσδίδουν μια αίσθηση σύγχρονης αισθητικής. Η πρόσοψη του κτιρίου αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των αρχιτεκτόνων, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο οπτικό αποτέλεσμα που προσελκύει τα βλέμματα και ξεχωρίζει στο αστικό τοπίο.

Η ενσωμάτωση της φύσης στον σχεδιασμό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει σε αυτήν την πολυκατοικία. Οι πράσινοι χώροι στις βεράντες, με μεσογειακά και αρωματικά φυτά που δημιουργούν ένα φυσικό κύκλο ζωής, συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στους κατοίκους.

Η θερμομόνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή απόδοση αυτού του κτιρίου. Οι εξωτερικοί τοίχοι και το εξελιγμένο σύστημα μόνωσης διασφαλίζουν ότι η θερμότητα διατηρείται μέσα στον χώρο του κτιρίου το χειμώνα, ενώ αποτρέπεται η διαρροή θερμότητας το καλοκαίρι, διατηρώντας το εσωτερικό δροσερό. Τα παράθυρα, επίσης, είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα τριπλών υαλοπινάκων, σχεδιασμένα με στόχο τον ιδανικό έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας χειμώνα και καλοκαίρι, σε συνδυασμό με ένα πολύ καλά μελετημένο σύστημα σκίασης.

Εκτός από τη θερμομόνωση, το κτίριο χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκούς συλλέκτες στην οροφή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η προχωρημένη τεχνολογία επιτρέπει στο κτίριο να παράγει τη δική του ενέργεια, καλύπτοντας τουλάχιστον το 90% των ενεργειακών του αναγκών σε θέρμανση , ψύξη και ηλεκτρισμό. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται λόγω της ελαχιστοποίησης των ενεργειακών αναγκών, ενώ (όπως διαπιστώθηκε στην προμελέτη) σε ένα συμβατικά σχεδιασμένο Α+ κτίριο στον αστικό ιστό, η κάλυψη των αναγκών θα ήταν αδύνατο να συμβεί, λόγω της έλλειψης επαρκούς χώρου για ένα μεγάλο σύστημα Φ/Β.

Το εξελιγμένο σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό ενός Passivhaus, καθώς το πρότυπο οφείλει να διασφαλίσει τις βέλτιστες συνθήκες εσωτερικού αέρα (Indoor Air Quality), κρατώντας τη συγκέντρωση διοξειδίου πάντα κάτω από 1000ppm (μικροσωματίδια CO2). Ο συνολικός αέρας του κτιρίου αλλάζει, τουλάχιστον, μια φορά κάθε τρεις ώρες «ανταλλάσσοντας» τη θερμότητα του εισερχόμενου με αυτήν του εξερχόμενου. Παράλληλα ο εισερχόμενος αέρας προ φιλτράρεται, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αστικά κέντρα, επιβαρυμένα πολύ  σε καυσαέριο, όπως της Αθήνας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η σημαντική προσπάθεια  για χρήση υλικών και πράσινων τεχνολογιών έχουν ενσωματωθεί στη δημιουργία του κτιρίου, αποτυπώνοντας έτσι τη δέσμευση του σχεδιαστικού γραφείου για μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση. Η διαφορετικότητα ενός Passivhaus κτιρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα δεν έγκειται κυρίως στα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά σε ένα αξιόπιστο σχεδιασμό με χρήση σωστών λογισμικών και μια μελέτη εφαρμογής που απαιτεί ακρίβεια σε κάθε πιθανή λεπτομέρεια και συνδυασμό των συστημάτων που θα εφαρμοστούν. Η επιτυχία του έργου είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής προσέγγισης και συνεργασίας όλων των μελετητικών ομάδων ,του κατασκευαστή και του πιστοποιητή.

Το εσωτερικό των διαμερισμάτων σχεδιάστηκε με προσοχή στην αξιοποίηση του χώρου και τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας άνεσης. Οι μικρές λεπτομέρειες, όπως η χρήση υψηλής ποιότητας υλικών και η ενσωμάτωση της νεότερης τεχνολογίας, καθιστούν κάθε διαμέρισμα έναν χώρο ζεστό ,σύγχρονο και έξυπνο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι ο εντυπωσιακός χώρος στο rooftop. Η design μεζονέτα στην κορυφή του κτιρίου αποτελεί έναν χώρο πολυτέλειας και χαλάρωσης για τους κατοίκους. Με θέα που κόβει την ανάσα προς την Ακρόπολη, ιδιωτική πισίνα, ημιυπαίθριο χώρο με πέργκολα, σαλόνι, τραπεζαρία και barbeque, καθιστά το penthouse ιδανικό μέρος για κοινωνικές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και απόλυτη χαλάρωση.

Με αυτόν τον προοδευτικό τρόπο, το Passivhaus κτίριο στο Γκάζι αντιπροσωπεύει ένα παράδειγμα για το πώς η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να συνδυάσει πολυτέλεια, αισθητική, άνεση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.  Είναι ένα ακίνητο της HELLENIC RESIDENCES που ενσωματώνει τις σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό και τη βιώσιμη αρχιτεκτονική, προσφέροντας έναν μοναδικό τρόπο ζωής στους κατοίκους του. Είναι ένα βήμα προς ένα μέλλον όπου οι κατασκευές δεν στεγάζουν απλά, αλλά συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση της ευημερίας του πλανήτη μας, προσφέροντας στους χρήστες κορυφαίες εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα