Το σίριαλ των λιγνιτών στην ατζέντα της ενεργειακής επιθεώρησης από την Κομισιόν
Την εβδομάδα αυτή ξεκινούν οι επαφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών στο πλαίσιο της 9ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
- 18 Ιανουαρίου 2021 07:38
Τα βασικά θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους τεχνοκράτες των αντίστοιχων γενικών διευθύνσεων της Κομισιόν, έρχονται από το παρελθόν.
Πρόκειται για την υπόθεση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών ενέργειας, και τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εγκατάσταση καινούργιων σταθμών ΑΠΕ στη χώρα μας.
Με την υπόθεση των λιγνιτών σχετίζεται και το ελληνικό αίτημα καταβολής αποζημίωσης στην ΔΕΗ για όσο διάστημα η επιχείρηση θα κρατά “ζωντανές” τις λιγνιτικές της μονάδες, παρ’ ότι την ζημιώνουν, δηλαδή για την τριετία 2021-2023. Για κάθε μια από αυτές τις χρονιές, η ελληνική πλευρα ζητά περίπου 180,150 και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ερωτηματολόγια με τα οποία «βομβαρδίζουν» οι κοινοτικοί το ΥΠΕΝ διαδέχονται το ένα το άλλο, τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς ακολουθούν νέα mails και παρ’ ότι η Κομισιόν δείχνει να αναγνωρίζει το εύλογο του αιτήματος – παρόμοιες αποζημιώσεις έχουν εισπράξει στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης Ολλανδοί και Γερμανοί- η υπόθεση σέρνεται.
Στο φόντο υπάρχει πάντα το antitrust case, δηλαδή η παλαιά υπόθεση καταδίκης της Ελλάδας από το Ερωδικαστήριο για το μονοπώλιο στο λιγνίτη. Κεφάλαιο που η Κομισιόν θεωρεί ανοικτό, αφού η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας-Κομισιόν στις 23 Οκτωβρίου 2020, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Η συμφωνία αφορά την διάθεση σε προκαθορισμένη τιμή και επ ουδενί κάτω του κόστους, ποσότητας ίσης με το 40% της εκάστοτε παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ, με αποδέκτες αποκλειστικά ιδιώτες προμηθευτές. Εκκρεμεί όμως η εφαρμογή της, δηλαδή η διενέργεια ενός market test, που θα καταδείξει κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον ή όχι από την αγορά, με τις εκτιμήσεις να συνηγορούν υπέρ του δεύτερου, καθώς το κόστος του λιγνίτη είναι πέρα για πέρα ασύμφορο.
Σε ότι αφορά τις αγορές ρεύματος του χρηματιστηρίου, το πρόβλημα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική τιμή, από την 1η Νοεμβρίου (έναρξη του λεγόμενου target model),και μετά. Η Κομισιόν δεν ευνοεί τη λήψη “βιαστικών” μέτρων, ωστόσο η απαίτηση των εταιρειών ρεύματος στη χώρα μας είναι να μπούν όρια στις ανώτατες τιμές ώστε να μην κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, στο τέλος του 2020 έληξε το παλιό καθεστώς που στηριζόταν στη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για το “κλείδωμα” τιμής απορρόφησης του πράσινου ρεύματος.
Η χώρα μας έχει στείλει νέα πρόταση για συνέχιση των διαγωνισμών, αλλά με ακόμα πιο αυστηρούς όρους ανταγωνισμού και τώρα αναμένει την έγκριση της Κομισιόν. Για το θέμα αυτό δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στη συνεννόηση με τους κοινοτικούς.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.