Τσουχτεροί λογαριασμοί ρεύματος μέχρι το 2031 παρ’ ότι οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες

Διαβάζεται σε 3'
Τσουχτεροί λογαριασμοί ρεύματος μέχρι το 2031 παρ’ ότι οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες
Λογαριασμός Ρεύματος Istock

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν ασταθείς κυρίως λόγω των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.

Για δεύτερο χειμώνα φέτος, οι φόβοι για ελλείψεις στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς τα ποσοστά αποθήκευσης είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι  καταναλωτές θα κληθούν για μία ακόμα χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στις τσέπες, προκειμένου να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος από ό,τι στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που απειλούσε να βυθίσει στο σκοτάδι και στο κρύο την Ευρώπη, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες να βρεθούν νέοι προμηθευτές, να ανοίξουν ξανά παλιές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης σε ορισμένες περιοχές έντασης ενέργειας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Moody’s, η ΕΕ είχε υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 97,5% στα τέλη Νοεμβρίου 2023, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα αλλά και και ισχυρή θέση για την επόμενη κρύα περίοδο.

«Τα βελτιωμένα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης είναι ο καρπός της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών ενεργειών από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης και της συνεπούς εξοικονόμησης ενέργειας τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις εταιρείες», αναφέρει η έκθεση της Moody’s, επικαλούμενη μεγαλύτερες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)  το 2023, υψηλότερη διαθεσιμότητα πυρηνικών και υδροηλεκτρικών σταθμών και ήπιο χειμώνα που βελτιώνουν την κατάσταση.

Η χαμηλότερη κατανάλωση έχει επίσης βοηθηθεί από την οικονομική στασιμότητα στην ήπειρο, αναφέρει η έκθεση.

Η Moody’s αναμένει ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου θα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 55% στα τέλη Μαρτίου 2024.

Λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης τονίζουν ότι «οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση στις ενεργειακές τιμές, από τα ιστορικά υψηλά που εκτινάχθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ο βασικός καταλύτης για την εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσων στην Ευρώπη.  Ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός ήταν 2,4% τον Νοέμβριο στη ζώνη του ευρώ, με την ενέργεια να παρουσιάζει αποπληθωρισμό 11,5% σε ετήσια βάση.

Αλλά όλα αυτά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Χρησιμοποιώντας δεδομένα Factset, η Moody’s διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 — και τις βλέπει να παραμένουν πάνω από αυτό το επίπεδο τουλάχιστον έως το 2031. Το 2020 και το 2021, οι τιμές ήταν κάτω από τον μέσο όρο.

Οι αναλυτές της έκθεσης, υποστηρίζουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν ασταθείς κυρίως λόγω των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την εγγενή τους ευπάθεια στις διακοπές εφοδιασμού».

Αναφέρει διάφορους αρνητικούς κινδύνους για τις προοπτικές της για την αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης της προμήθειας μέσω ρωσικών αγωγών και επεισοδίων διακοπής του εφοδιασμού, όπως φάνηκε στις απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας νωρίτερα αυτό το έτος.

Πρόσθετη αστάθεια προέκυψε μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος αύξησε τα ασφάλιστρα κινδύνου και οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου spot υψηλότερα παρά τη σχετική απόσταση της Ευρώπης από τη σύγκρουση, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την Moody’s, «υπό το απίθανο δυσμενές σενάριο όπου η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί στην ευρύτερη περιοχή με την άμεση εμπλοκή του Ιράν, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε παρόμοια επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό το σενάριο θα έβλαπτε την οικονομική δραστηριότητα και θα προσθέσει περαιτέρω προκλήσεις για τομείς έντασης ενέργειας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα