Βγαίνουν προς αξιοποίηση 8 νέα γεωθερμικά πεδία υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Βγαίνουν προς αξιοποίηση 8 νέα γεωθερμικά πεδία υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Κώστας Σκρέκας Eurokinissi

Η εκμετάλλευσή τους θα γίνει με στρατηγικό εταίρο την ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως «υψηλότερος προσφέρων» στο σχετικό διαγωνισμό.

Προ των πυλών βρίσκεται η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την παραχώρηση νέων γεωθερμικών πεδίων εθνικού ενδιαφέροντος (υψηλών θερμοκρασιών), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού της Ελλάδας. Έτσι, μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών, καθοδόν προς τις τελικές υπογραφές βρίσκεται και η απόφαση για τη διαδικασία μίσθωσης των πεδίων με γεωθερμικό ρευστό θερμοκρασίας πάνω από 90 βαθμούς Κελσίου, ώστε στη συνέχεια να δημοσιευθεί και αυτή στο ΦΕΚ.

Οι δύο αποφάσεις εξειδικεύουν τις ρυθμίσεις του νόμου 4602/2019 για τη γεωθερμία, ενώ είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Δεκεμβρίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τα σχόλια που κατατέθηκαν τη διαβούλευση, πραγματοποιήθηκαν τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις στη διαδικασία μίσθωσης, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στους βασικούς «πυλώνες» που προέβλεπε η απόφαση, όπως αυτή τέθηκε σε διαβούλευση.

Το γεωθερμικό ρευστό υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ΑΠΕ ότι δεν είναι στοχαστική. Αυτό σημαίνει ότι οι γεωθερμικές μονάδες είναι οι μόνοι «πράσινοι» σταθμοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθμοί βάσης στο σύστημα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο.

Έως αυτή τη στιγμή, όπως είναι γνωστό, οι διαδικασίες αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή περιορίζονται στα 4 πεδία που έχει αναλάβει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει μισθώσει από το ελληνικό Δημόσιο τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλών θερμοκρασιών στη Β. Λέσβο, τη Νίσυρο, στην ομάδα των νησιών Μήλος – Κίμωλος – Πολύαιγος, καθώς και στη χερσόνησο Μεθάνων.

Η εκμετάλλευσή τους θα γίνει με στρατηγικό εταίρο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες την ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως «υψηλότερος προσφέρων» στον σχετικό διαγωνισμό. Η σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί, ενώ έχει ήδη γνωστοποιηθεί επισήμως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία αναμένεται η τυπική έγκριση.

Όπως δείχνουν οι διαγωνισμοί που προκήρυξε εντός της προηγούμενης 10ετίας το (τότε) ΥΠΕΚΑ, άλλες 8 περιοχές στη χώρα διαθέτουν γεωθερμικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο είχε διενεργήσει διεθνείς ανοικτούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού στο Δέλτα του ποταμού Νέστου, στο Δέλτα Έβρου, τη Σαμοθράκη, τη νότια Χίο, στον Ακροπόταμο Καβάλας, στη Λεκάνη του ποταμού Σπερχειού, στο Σουσάκι Κορινθίας και στην Ικαρία. Ωστόσο, οι δύο εγχώριες εταιρείες που ανακηρύχθηκαν πλειοδότες, για 4 από τα παραπάνω πεδία η καθεμία, υπαναχώρησαν από την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης, με συνέπεια να μην τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί.

Στόχος είναι, με την υπουργική απόφαση, να αποτραπεί η ίδια εξέλιξη σε επόμενες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γι΄ αυτό τον λόγο, εισάγεται η υποβολή ενός «ελάχιστου εγγυημένου προγράμματος ερευνών», ώστε να αποκλείονται πλειοδοσίες χωρίς δεσμεύσεις.

Επομένως, ο υποψήφιος θα υποβάλει εγγυητικές επιστολές ύψους όσο ο προϋπολογισμός του προγράμματος που προτείνει ο ίδιος, ως το μίνιμουμ επιστημονικά αποδεκτό για την ορθή διερεύνηση του πεδίου, περιλαμβανομένων και γεωτρήσεων. Οι εγγυητικές αυτές θα απομειώνονται σταδιακά, όσο θα προχωρούν οι επενδύσεις για την πραγματοποίηση του ελάχιστου προγράμματος. Αντίθετα, στην περίπτωση που δεν εκτελεσθούν αυτές τις μίνιμουμ εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης, τότε οι εγγυητικές θα καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου.

Παράλληλα, για την ανακήρυξη πλειοδότη, στη διαδικασία έχουν εισαχθεί αρκετά στοιχεία από το, ομολογουμένως πετυχημένο, πλαίσιο που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια για την εκχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Έτσι, για τους επενδυτές που θα ανταποκριθούν σε μία τέτοια πρόσκληση, η αρμόδια Επιτροπή θα ελέγχει την οικονομική φερεγγυότητα και την τεχνική τους εμπειρία, προχωρώντας μετά στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, στις οποίες οι επενδυτές θα περιλαμβάνουν και το «ελάχιστο εγγυημένο πρόγραμμα ερευνών», ώστε να ανοίξουν στη συνέχεια οι οικονομικές προσφορές.

Με τη λήξη αυτής της φάσης, θα ακολουθεί διαπραγμάτευση με τους επενδυτές, για βελτίωση των όρων των προτάσεών τους. Με την ολοκλήρωση και της διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή θα συντάσσει εισήγηση προς τον υπουργό ΠΕΝ, για τον προτιμητέο ανάδοχο. Όπως και στην περίπτωση των «οικοπέδων» έρευνας υδρογονανθράκων, ο υπουργός θα έχει τον τελικό λόγο για τον καθορισμό του ανάδοχου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα