Βουλγαρία: Συμφωνία με την Τουρκία για πρόσβαση σε τερματικά LNG και δίκτυο αερίου
Mακροχρόνια συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία αερίου Botas θα υπογράψει η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgargaz. Μέχρι τώρα η Ρεβυθούσα ήταν για τη Βουλγαρία η μοναδική πύλη εισόδου για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.
- 03 Ιανουαρίου 2023 11:18
Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz, με βάση δημοσίευμα του ΑΠΕ ΜΠΕ, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης της βουλγαρικής κυβέρνησης, θα υπογράψει την Τρίτη μακροχρόνια συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία αερίου Botas για πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς της γειτονικής Τουρκίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο και διέλευση από τα σύνορά της, ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται η Βουλγαρία, η οποία ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές μετά τη διακοπή προμηθειών από τη Μόσχα τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.
Μέχρι τώρα η Ρεβυθούσα ήταν για τη Βουλγαρία η μοναδική πύλη εισόδου για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει άλλωστε από τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας όσο και από την πρωτοφανή ζήτηση που εκδηλώθηκε τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο των δημοπρασιών για την ενοικίαση των χρονοθυρίδων (slots) για την εισαγωγή φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
«Η χώρα αποκτά τη δυνατότητα να εξάγει ποσότητες LNG για να καλύψει μέρος των αναγκών και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, ακόμα και της Ουκρανίας» είχε μάλιστα σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση και έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αγορές 20,41TWh όταν το 2021 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 5,17 TWh (αύξηση 294,73%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια ζήτηση παρουσίασε μείωση της τάξης του 14,25% από τις 52,46 TWh στις 44,98 TWh. Εντούτοις, λόγω της έκρηξης των εξαγωγών, η συνολική ζήτηση παρουσιάζει εντός του 2022 αύξηση της τάξης του 13,47% από τις 57,63TWh στις 56,39TWh.
Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις