Βρυξέλλες: Έρχεται πιο κοντά το πλαφόν στο αέριο αλλά αφορά το… μέλλον

Βρυξέλλες: Έρχεται πιο κοντά το πλαφόν στο αέριο αλλά αφορά το… μέλλον
Φυσικό αέριο iStockphoto

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία. Ακόμα και αν εφαρμοστεί πλαφόν, αυτό δεν θα αφορά το σήμερα αλλά πιθανές μελλοντικές ακραίες ανατιμήσεις.

Παρότι υπήρξαν προσπάθειες και έντονες ζυμώσεις, και παρότι σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τη σύγκλιση των απόψεων, το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. έληξε χωρίς απόφαση για τη λήψη μέτρων ελέγχου των τιμών αερίου, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα για την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Πηγές πάντως των Βρυξελλών θεωρούν βέβαιο ότι το θέμα του πλαφόν και των σχετικών μηχανισμών θα συζητηθεί σε πολιτικό (και όχι τεχνικό) επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, εάν εκεί υπάρξει συμφωνία, θα κληθούν οι Υπουργοί να καταλήξουν στην τελική φόρμουλα κατά το Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκε εκτεταμένα η πρόταση τριών σημείων στην οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα 15 χώρες με πρωτοβουλία της χώρας μας, ενώ η Τσεχική προεδρία «βελτίωσε» την πρόταση της Κομισιόν, κατεβάζοντας το όριο ενός πιθανού πλαφόν στα 200 ευρώ/MWh.

Τα τρία σημεία που «κατέβασαν» ως πρόταση οι 15 χώρες είναι τα εξής:

  1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
  2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
  3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν στο μηχανισμό αναστολής του πλαφόν, εάν βεβαίως αποφασιστεί τέτοιο μέτρο. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο με την τιμή του πλαφόν, θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σήμερα», επεσήμανε ο Χάμπεκ μετά την πολύωρη συνάντηση.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχει σύγκλιση κατά 90-95% αλλά «τα μεγάλα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ακόμα και αν αποφασιστεί πλαφόν για τις τιμές του αερίου, η φιλοσοφία του προτεινόμενου «πακέτου» μέτρων, δεν είναι να πέσουν άμεσα οι τιμές, αλλά να προστατευθούν οι χώρες στην περίπτωση που υπάρξει και πάλι κάποια ακραία εκτίναξη τιμών, όπως εκείνη που γνώρισε η Ευρώπη πριν τρείς – τέσσερις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι από προχθες το βράδυ εξελίχθηκε ευρεία διαπραγμάτευση στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με σκοπό την εξεύρεση Συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, προχθες ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν. Εκτός του Έλληνα Υπουργού μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.

Αργότερα υπήρξε ευρεία σύσκεψη υπουργών (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ). Συγκεκριμένα στη διαβούλευση μαζί με τον Έλληνα υπουργό ήταν οι υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας. Εκεί παρουσιάστηκαν από τον κ. Σκρέκα τα τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες και αποτέλεσαν κοινή πρόταση. Στην τελευταία συνάντηση χθες, συμμετείχαν και οι Υπουργοί Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα