Χάνουν την άδειά τους τα “βαλτωμένα” φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Χάνουν την άδειά τους τα “βαλτωμένα” φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
Φωτοβολταϊκά Getty Images

Η σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που αρχίζει σήμερα να συζητείται στη Βουλή, αφορά τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που έχουν χορηγηθεί έως τις 4 Ιουλίου 2022.

Με ρύθμιση του σχεδίου νόμου που εισάγεται σήμερα στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να «ξεσκαρτάρει» τα έργα που έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» στο σύστημα εδώ και χρόνια, χωρίς να έχουν προχωρήσει έκτοτε στην περαιτέρω ωρίμανση των πρότζεκτ. Η σχετική ρύθμιση, αφορά τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) που έχουν χορηγηθεί έως τις 4 Ιουλίου 2022, ημέρα δημοσίευσης του νομοσχεδίου για την αδειοδοτική απλοποίηση των «πράσινων» επενδύσεων.

Για τα έργα στα οποία έχει χορηγηθεί ΟΠΣ μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ισχύει ήδη ορόσημο για την περαιτέρω ωρίμανσή τους, το οποίο τέθηκε με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των «πράσινων» επενδύσεων. Έτσι, μετά την αποδοχή της ΟΠΣ, για τα έργα αυτά ισχύουν 12 μήνες διορία για να υποβληθεί αίτημα για σύναψη σύνδεσης καθώς και για άδεια εγκατάστασης.

Ένα ανάλογο «φίλτρο» προθεσμιών βάζει η ρύθμιση για τις μονάδες με χορήγηση ΟΠΣ πριν από τις 4 Ιουλίου 2022, θέτοντας συγκεκριμένες διορίες για την αίτηση σύναψης Σύμβασης, ώστε να μην παύσουν αυτοδικαίως οι σχετικές άδειες. Έτσι, για τα έργα στα οποία έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει η αίτηση για σύμβαση να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Για τους «πράσινους» σταθμούς με χορήγηση Οριστικής Προσφοράς από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η αίτηση χρειάζεται να υποβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023. Τέλος, προθεσμία για την αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 έχουν τα έργα στα οποία έχουν χορηγηθεί ΟΠΣ από την 1η Ιανουαρίου 2002, μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Παρατάσεις

Τη δυνατότητα να συνεχίσουν και εντός του 2023 να κατακυρώνουν ταρίφα εκτός διαγωνισμών «μικρά» φωτοβολταϊκά (έως 500 κιλοβάτ) και αιολικά πάρκα (έως 6 Μεγαβάτ) δίνει άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου.

Στην περίπτωση των «μικρών» φωτοβολταϊκών ιδιωτών, η διορία επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για τα φωτοβολταϊκών ενεργειακών κοινοτήτων τίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, με όριο σύναψης έως δύο συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 0,5 Μεγαβάτ έκαστος, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για τα «μικρά» αιολικά πάρκα, η επέκταση καλύπτει το διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Στην περίπτωση των ιδιωτών εξακολουθεί να εφαρμόζεται η προϋπόθεση που ίσχυε και τα προηγούμενα έτη, δηλαδή ο όρος ότι μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κλειδώσει ταρίφα εκτός διαγωνισμών μόνο για ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό. Από την άλλη πλευρά, το «κλείδωμα» Τιμής Αναφοράς εκτός διαγωνισμών θεωρητικά καταλαμβάνει και νέα έργα, δηλαδή μονάδες για τις οποίες θα υποβληθεί αίτηση σύνδεσης μέσα στο 2023. Ωστόσο, είναι απίθανο να γίνει πραγματικότητα αυτή η θεωρητική δυνατότητα, καθώς θα έπρεπε πρώτα να ξεκινήσει ξανά να υποδέχεται αιτήσεις σύνδεσης ο ΔΕΔΔΗΕ και να χορηγήσει μέσα στο έτος προσφορά σύνδεσης σε ένα τέτοιο νέο έργο.

net-metering

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης διάταξη για τον τρόπο πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας από συστήματα αυτοκαταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη φόρμουλα (αυτοκατανάλωση και πώληση πλεονάζουσας) ισχύει για επιχειρήσεις, ενώ με βάση άλλο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, πλέον αίρεται το πλαφόν 20% πώλησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, εάν η μέγιστη ισχύς παραγωγής του φωτοβολταϊκού είναι μεγαλύτερη ή ίση του 1 Μεγαβάτ, η τιμή πώλησης θα καθορίζεται με διαγωνισμούς. Αντίθετα, θα είναι διοικητικά οριζόμενη η ταρίφα για σταθμούς οι οποίοι σε ετήσια βάση εγχέουν ενέργεια που δεν υπερβαίνει την ενέργεια που αντιστοιχεί σε μέγιστη ισχύ ίση του 1 Μεγαβάτ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, μειώνεται στο μισό το ανώτατο όριο του κόστους εξισορρόπησης για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά με συμβάσεις Feed-in-Tarrif και ευθύνες εξισορρόπησης, ενώ επίσης αυξάνονται πρόσκαιρα οι Τιμές Αναφοράς των μονάδων βιομάζας και βιοαερίου. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή το μέγιστο για 2 χρόνια στην αγορά, έργων ΑΠΕ που έχουν κλειδώσει ταρίφα σε διαγωνισμού.

Τέλος, θεσπίζεται το σχήμα που έχει πάρει το «πράσινο φως» από την DG Comp για τη λειτουργική ενίσχυση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο θα ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση έργων συνολικής αποθηκευτικής ισχύος 264 Μεγαβάτ, ενώ προβλέπεται τρεις ομάδες έργων, ανάλογα με το πού θα εγκατασταθούν.

Τη μία ομάδα καταλαμβάνει αποκλειστικά η Κρήτη, ενώ στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα μικρά νησιά (όπως π.χ. η Γαύδος) που δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο με το πρόγραμμα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ. Η τρίτη κατηγορία αφορά τα νησιά που βρίσκονται υπό διασύνδεση. Με εξαίρεση την Κρήτη, και τέσσερα αρκετά ώριμα αδειοδοτικώς έργα που θα λάβουν ταρίφες εκτός διαγωνισμών, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι Τιμές Αναφοράς θα προκύψουν από ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα