“Ξεκαθάρισμα” με τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει η Helleniq Energy

Διαβάζεται σε 4'
“Ξεκαθάρισμα” με τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει η Helleniq Energy
helleniqenergy.gr

Εντός του 2024 αναμένεται να υπάρξει πιο ουσιαστική κίνηση του Ομίλου στην αγορά ΑΠΕ της Βουλγαρίας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά.

Μια από τις βασικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στους πρώτους 3 έως 6 μήνες του 2024 αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αυτό ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης.  Ως γνωστόν πριν από 1 μήνα ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας. Ωστόσο, καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας αυτή τη στιγμή αναπτύσσει δραστηριότητες που είναι ευθέως ανταγωνιστικές με εκείνες του ομίλου της Helleniq Energy, όπως η συμμετοχή σε πρότζεκτ νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα.

Μπορεί το ποσοστό της Helleniq Energy να εξαγοραστεί από το Δημόσιο ή κάποιον τρίτο ή ακόμη να αναζητηθεί αγοραστής για το ποσοστό 35% που ελέγχει η Helleniq από την ίδια την εταιρεία. Το σίγουρο είναι ότι καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναπτύσσει δραστηριότητες κάθετα ανταγωνιστικές προς την Helleniq δεν γίνεται να συνεχιστεί το υφιστάμενο status.

Άνοιγμα σε Βουλγαρία

Εντός του 2024 αναμένεται να υπάρξει πιο ουσιαστική κίνηση από πλευράς Helleniq στην αγορά ΑΠΕ της Βουλγαρίας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει 360 MW έργων σε λειτουργία καθώς και έργα σε προχωρημένη φάση ανάπτυξης που θα πάνε τη Helleniq στο 1GW και ωριμάζουν στους επόμενους 18 μήνες. Μάλιστα εντός του 2024 αναμένεται να προστεθούν από 100 έως 150MW νέων έργων. Εντός των συνόρων δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν κινήσεις εξαγορών, κάτι που δεν ισχύει για το εξωτερικό. Εκεί αναμένονται επιπλέον κινήσεις σε Κύπρο, στη Ρουμανία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας η ομάδα που θα τρέξει τα έργα των πρόσφατων εξαγορών, ενώ μικρές επενδύσεις αναμένονται και στα Σκόπια. Όπως προαναφέρθηκε στη Βουλγαρία αναμένεται να υπάρξουν πιο ουσιαστικές κινήσεις.

Εκτός όμως από τις ΑΠΕ, ο όμιλος της Helleniq συνεχίζει και παρακολουθεί διακριτικά την διαδικασία πώλησης της Lukoil στη γειτονική χώρα. Αν και θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει κίνηση εξαγοράς του διυλιστηρίου, καθώς πρόκειται για μια κίνηση που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος μετασχηματισμού του ομίλου, εντούτοις είναι σαφές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς αφορά στο ενδεχόμενο ο νέος αγοραστής να ενδιαφερθεί για εξαγωγές καυσίμων προς την Ελλάδα. Η διαδικασία πώλησης ενδεχομένως να κινητοποιήσει τη Helleniq στο μέτρο που θα δοθεί η δυνατότητα απόκτησης μέρους του δικτύου των πρατηρίων της Lukoil στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος δεν είναι διατεθειμένος να διαθέσει υπερβολικά λεφτά.

Αγωγός για Β. Μακεδονία

Το πλέον επικρατέστερο θεωρείται πλέον το σενάριο να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας εντός του 2024, με την ελληνική πλευρά, αυτή της Helleniq Energy, να επιδιώκει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Σημαντική παρακαταθήκη για να ευοδωθεί εν τέλει ένα τέτοιο σενάριο, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, αποτελεί η πρόσφατη έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής της γειτονικής χώρας για το θέμα. Η θυγατρική της Helleniq Energy, Vardax, η οποία έχει την κυριότητα του αγωγού, είχε υποβάλλει αίτημα τον Νοέμβριο του 2022, προκειμένου να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, πράγμα που επιλύθηκε. Πλέον, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, χρειάζεται να οριστικοποιηθεί το θέμα από την πλευρά της Β. Μακεδονίας ως προς τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού και να κλείσει η εκκρεμότητα που παραμένει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι το «ανοικτό» ζήτημα αφορά στη δικαστική διαμάχη των ΕΛΠΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στο διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού, που έληξε υπέρ του ελληνικού ομίλου σχετικά με την αθέτηση από την πλευρά του γειτονικού κράτους των συμβατικών του υποχρεώσεων σε προμήθεια συγκεκριμένων ελάχιστων ποσοτήτων. Αν και έχει υπάρξει απόφαση που δικαιώνει τη Helleniq Energy, δεν έχει πληρωθεί το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για την επαναλειτουργία του αγωγού πράγμα που άλλωστε δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Συγκεκριμένα έχουν γίνει έλεγχοι προκειμένου να γίνει διαπίστωση και καταγραφή προβλημάτων, που όπως σημειώνεται, δεν προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο και σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του αγωγού.

Η επαναλειτουργία του αγωγού αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη γειτονική χώρα, κύρια στο κομμάτι της ασφάλειας εφοδιασμού που συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, την συμβολή του αγωγού στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την ανάδειξη της χώρας σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα