Ξεπέρασε τις… προσφυγές ο διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές ρεύματος

Ξεπέρασε τις… προσφυγές ο διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές ρεύματος
Μετρητής Κατανάλωσης Ρεύματος Getty Images/iStockphoto

Το Νοέμβριο οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για την αλλαγή των παλιών "ρολογιών" σε 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ένα ακόμη βήμα έγινε προ ημερών στον πολύκροτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών, με το ΔΕΔΔΗΕ να αποστέλλει στους εναπομείναντες διεκδικητές τα τεύχη της δεύτερης φάσης. Και να τους ενημερώνει ότι η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών θα γίνει την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Είναι τα σχήματα των οποίων ηγούνται η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής Elster Rometrics SRL, η σλοβενική Iskraemeco d.d. και η ελληνική Protasis AE.

Τα τεύχη που παρέλαβαν την Παρασκευή οι «4», περιγράφουν αναλυτικά τις τεχνικές απαιτήσεις του mega – διαγωνισμού, προϋπολογισμού 1,2 δισ ευρώ, (και όχι 800 εκατ, όπως ο αρχικός σχεδιασμός) οι οποίες συνοπτικά αναφέρονται σε ψηφιακούς μετρητές χαμηλής τάσης με διακοπτικό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής θα έχει την τεχνική δυνατότητα να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, (remotely), χωρίς να χρειάζεται η επί τόπια παρουσία συνεργείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τόσο, η τεχνική, όσο και η οικονομική προσφορά, θα κατατεθούν την ίδια μέρα, μετά το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Εξελίξεις είχαμε σύμφωνα με τις πληροφορίες και στο θέμα της προσφυγής που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η «κομμένη» από τον δεύτερο γύρο, Landis+Gyr. Σύμφωνα με τις πηγές, το δικαστήριο φαίνεται να έκρινε πως καλώς η εταιρεία που έχει εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, έμεινε εκτός της διαδικασίας, υιοθετώντας τις αιτιάσεις του διαχειριστή.

Βέβαια, η θυγατρική του ελβετικού ομίλου έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια – ο επικεφαλής της τον Μάρτιο είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι θα επαναξιολογήσει την θέση της στην Ελλάδα – ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να μπλοκάρει την διαδικασία. Βήμα- βήμα ο διαγωνισμός, ο προϋπολογισμός του οποίου ήταν αρχικά 800 εκατ, αλλά πλέον έχει αυξηθεί κατά 400 εκατ, οδεύει προς την τελική ευθεία, με τελευταία εξέλιξη την αποστολή την περασμένη εβδομάδα προς τους «4» των τευχών του β’ μέρους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, νικητές του διαγωνισμού, δεν θα είναι ένα σχήμα, αλλά τρία. Δηλαδή το project θα μοιραστεί σε τρεις, όπως προέβλεπε η μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC) και όχι σε ένα, γεγονός που ασκεί πίεση στις εταιρείες να παράσχουν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές τιμές. Και μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας μετρητών, περίπου 500.000, έχει αποφασιστεί να διεξάγονται εσωτερικοί διαγωνισμοί. Σε αυτούς θα συμμετέχουν τα τρία σχήματα με τις καλύτερες προσφορές, ούτως ώστε ο διαχειριστής να επιτυγχάνει όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα τιμή.

Η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα στοιχειωμένο project που συζητείται για πάνω από δεκαετία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες που έχει ακόμη συμβατικά ρολόγια, ενώ ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, ναυάγησε μέσα σε ένα μπαράζ προσφυγών καταγγελιών και αναβολών.

Ένα project που επανεκκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, και αφορά την αντικατάσταση των σημερινών απαρχαιωμένων ρολογιών με 7,5 εκατομμύρια καινούργια, τα οποία αν υπήρχαν στην πρόσφατη κακοκαιρία, η δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τις βλάβες θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

Οι έξυπνοι μετρητές θα επέτρεπαν στον ΔΕΔΔΗΕ να έχει άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες. Ενα «ραντάρ», ώστε τα συνεργεία του να μην δουλεύουν στα τυφλά, παρά να στέλνονται στο σωστό χρόνο, στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση. Απουσία μιας ψηφιοποιημένης εικόνας σε real time, το προσωπικό του διαχειριστή αναγκάζεται στις μεγάλες θεομηνίες, όπως η Daniel ή ο Ιανός, να διατρέχει γραμμές πολλών χιλιομέτρων, άρα να χάνει πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να βρει τις ζημιές ανά σπίτι.

Εν έτει 2023, και ο διαχειριστής δεν μπορεί ακόμη να εντοπίσει ποιοι πελάτες στην Χαμηλή Τάση έχουν βλάβη. Βλέπει μόνο ποιες Γραμμές Μέσης Τάσης είναι εκτός.

Εφόσον δεν πάει κάτι στραβά, τότε σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία η εικόνα αυτή θα αλλάξει και κάπου στα μέσα του 2030, θα έχει «κουμπώσει» στο δίκτυο το σύνολο των νέων μετρητών, αντικαθιστώντας με ψηφιακά τα σημερινά παμπάλαια ρολόγια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα